Persa Bosanac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Persa Bosanac (Ćeralije, kraj Slatine, 1922. 12. srpnjaSirač, 13. lipnja, 1943.), bila je sudionica Narodnooslobodilačke borbe i narodna heroina Jugoslavije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Persa Bosanac rođena je 12. srpnja 1922. godine u selu Ćeralije kraj Slatine, u siromašnoj seljačkoj obitelji. Poslije završene osnovne škole, ostala je na selu i bavila se kućnim i ratarskim poslovima.[1]

Od samog početka oružanog ustanka u Slavoniji, čitava njezina obitelj je pomagala Narodnooslobodilački pokret. Njezin otac Luka poginuo je od neprijateljske nagazne mine. Persa je isprva sudjelovala u pripremi ustanka, a potom je pomagala Narodnooslobodilački pokret radom u pozadini. U partizane je otišla, na vlastito inzistiranje, 18. siječnja 1943. godine i postala borkinja Sedamnaeste banijske udarne brigade. S brigadom je sudjelovala u mnogim borbama: za Voćin, Slatinu, Đulovac, Garešnicu, Viroviticu i u drugim akcijama. Ubrzo je, zbog pokazane hrabrosti, postala desetarica Prve čete Drugog bataljuna brigade.[1][2]

Prigodom partizanskog napada na Sirač, 13. lipnja 1943. godine, poginuo je partizanski puškomitraljezac. Persa je željela spasiti puškomitraljez i pod neprijateljskom vatrom, probila se do poginulog partizana. Kada se podignula iz zaklona, htijući baciti bombu, smrtno ju je pogodio neprijateljski metak.[1] Pokraj Perse, tijekom borbi za Sirač, poginulo je još 27 partizana, a 63 ih je bilo ranjeno.

Ukazom Prezidija Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 23. srpnja 1952. godine, proglašena je za narodnu heroinu Jugoslavije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Heroine NOB-a: Persa Luke BosanacInačica izvorne stranice arhivirana 13. studenoga 2013., preuzeto 13. studenoga 2013.
  2. Persa BosanacInačica izvorne stranice arhivirana 13. studenoga 2013., preuzeto 13. studenog 2013.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Narodni heroji Jugoslavije, „Mladost”, Beograd, 1975.