Pertti Karppinen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pertti Karppinen 1980.jpg
Osvojene medalje
Veslanje
Olimpijske igre
zlato Montreal 1976. samac
zlato Moskva 1980. samac
zlato Los Angeles 1984. samac

Pertti Johannes Karppinen (Vehmaa, Finska, 17. veljače, 1953.) je umirovljeni finski veslač, pobjednik na tri izdanja Olimpijskih igara za redom.

Osim što je osvajač tri zlatne medalje s OI Karppinen je bio i dvostruki svjetski prvak u samcu. Tehnički i taktički iznimno spreman, bio je poznat po pametnom raspoređivanju snage tijekom utrke te vrlo dobrom finišu. Uz Rusa Vjačeslava Ivanova on je jedini veslač koji ima tri olimpijska zlata u samcu.

Čuven je njegov rivalitet s njemačkim veslačem Peter-Michael Kolbeom koji je obilježio disciplinu samca u veslanju kasnih 1970-tih i ranih 1980-tih godina. Iako je Kolbe po broju medalja s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava jedan od najuspješnijih skifista u povijesti, nikad nije osvojio zlato na OI iako ima čak tri srebra. U dva navrata je gubio upravo od Karppinena (Montreal 1976. i Los Angeles 1984.), dok se u Moskvi 1980. godine nisu sreli jer je Zapadna Njemačka tada bojkotirala Igre.

Na Igrama u Seulu 1988. godine Karppinen je nastupio s lošijim rezultatom te je bio ukupno sedmi na tim Igrama, dok je Kolbe ponovno bio drugi, ovaj put iza nadolazeće zvijezde iz Istočne Njemačke Thomasa Langea. Karppinen je sudjelovao i na Igrama u Barceloni 1992. godine te je tada završio kao deseti.