Svjetska prvenstva u veslanju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Svjetska prvenstva u veslanju su službena međunarodna natjecanja u veslačkom sportu koje organizira FISA - Međunarodna veslačka federacija. Ova se prvenstva održavaju jednom godišnje, a u neolimpijskim godinama najjače su veslačko natjecanje. Najčešće se ova prvenstva priređuju u kolovozu ili rujnu.

Kratka povijest svjetskih prvenstava u veslanju[uredi VE | uredi]

Prvo Svjetsko prvenstvo u veslanju je održano 1962. godine u Luzernu, u Švicarskoj. Nakon toga se održavalo svake četiri godine sve do 1974. godine od kada se održava jednom godišnje. Te su godine također u program natjecanja uključene disicpline za žene, te discipline za lake veslače. Discipline za lake veslačice su uključene u program 1985. godine.

Od 1996. godine se u olimpijskim godinama Svjetsko prvenstvo u veslanju odvija u isto vrijeme kada i Svjetsko prvenstvo u veslanju za juniore. 2002. godine u program su uključene i paraolimpijske discipline u tri kategorije: LTA (ruke/trup/noge), TA (ruke/trup) i A (ruke).

Discipline[uredi VE | uredi]

FISA svjetska prvenstva u veslanju službeno sadrže 23 discipline u neolimpijskim godinama. U olimpijskim godinama se 14 olimpijskih disciplina ne pojavljuju u programu Svjetskih prvenstava, te je tada na SP program bitno kraći jer se pretpostavlja da se svi vrhunski veslači pripremaju prije svega za Olimpijske igre.

Sljedeća tablica prikazuje sve veslačke discipline na SP. S oznakom OI su označene olimpijske discipline, a s oznakom SP tzv. neolimpijske discipline.

Disciplina Muški Laki veslači Žene Lake veslačice
1x Samac OI SP OI SP
2x Dvojac na pariće OI OI OI OI
2- Dvojac bez kormilara OI SP OI -
2+ Dvojac s kormilarom SP - - -
4x Četverac na pariće OI SP OI SP
4- Četverac bez kormilara OI OI SP -
4+ Četverac s kormilarom SP - - -
8+ Osmerac OI SP OI -

Mjesta održavanja SP u veslanju[uredi VE | uredi]