Peruanska jagoda

Izvor: Wikipedija
Peruanska jagoda
Physalis peruviana
Physalis peruviana
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Solanales
Porodica: Solanaceae
Rod: Physalis
Vrsta: P. peruviana
Dvojno ime
Physalis peruviana
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Peruanska jagoda, (sjetvena mjehurica, peruanska vučja jabučica; lat. Physalis peruviana) naziva se i „ljubav u kavezu“ jer slasna narančasto-crveni plod promjera 1-2 cm sazrijeva unutar svojevrsnog oklopa koji izgleda kao mrežasti lampion. Poznata je i kao Inka ili Astečko voće, a omiljena je u južnoameričkoj kuhinji: jede se kao sirovo voće, a dodaje se u povrtne salate i kuha u salsama koje se poslužuju uz tortilje, suši se, ukuhava u džemove i miksa u sokove, može se zamrzavati poput jagoda ili borovnica, dodaje se kao ukras desertima, a peku se i pite od andskih jagoda.[1]

Peruanska jagoda je trajnica iz obitelji Solanceae – pomoćnice (srodnik je rajčice, krumpira…). Porijeklom je iz Južne Amerike, a danas se uzgaja u cijelom svijetu. Kako ne podnosi mraz, u našim krajevima se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ipak, ako ju uzgajate u tegli i premjestite u zatvoreni prostor, ili na jesen presadite u tegle, može prezimjeti. Ima puno raznih naziva, izdvojiti ću nekoliko: astečka bobica, zlatna bobica, peruanska trešnja…, kod nas se je udomaćila kao peruanska jagoda. Riječ physalis znači mjehur, pa se često spominje kao vrsta mjehurice. Srodnik je i naše autohtone mjehurice, physalis alkekengi. Peruanska se jagoda uzgaja iz sjemenki. Sjemenke se siju rano na proljeće u posudice, na prozorske daske (ili u klijališta) te se kasnije presađuju u čašice/teglice. Ja ih sijem prilično rano, već krajem siječnja ili u veljači (ali može i sve do travnja), u male teglice na prozorskim daskama. S klijanjem imam svakakvih iskustava, nekad brzo niknu, nekad traje duže, nekad ne niknu pa moram ponoviti sjetvu, zato i počinem rano sa sjetvom. U svakom slučaju, ostavite si dio sjemena eventualnu drugu sjetvu ako prva ne uspije. Bitno ju je sijati čim ranije i zato što jer joj treba dosta vremena da se razvije u odraslu biljku i procvjeta, te počinje roditi.[2]

Kod uživanja svježih andskih jagoda važno je da budu potpuno zrele, kad se zaštitni lampion oko njih posve posuši i počne raspadati. Ako nisu potpuno zrele, mogu izazvati želučane tegobe. Sadrže vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole, a istražuje se njena protuupalne

Pravilna sadnja[uredi | uredi kôd]

Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni. Ova tropska biljka može razviti i alergijsku ‘reakciju’ na druge biljke radi fitonocida. Fitonociji u peruanskoj jagodi su različite biološke aktivne tvari koje stvara, a djeluje na životne procese susjednih biljaka i malih organizama. Oni mogu usmrtiti bakterije i gljivice, otrovati kukce i gliste, ali i potaknuti susjedne biljke na rast ili totalno blokirati rast susjedne biljke.

Iz ovih razloga postoje pravila koje biljke se smiju saditi uz koje, jer cijela situacija ne ovisi samo o dvije biljke, već o cijelom biosustavu u kojem rastu.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

Vrlo je ljekovita i koristi se za liječenje apscesa,protiv kašlja,groznice i upale pluća,te dermatitisa. Sadrže vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole, a istražuje se njena protuupalne i antioksidativna svojstva, pa je sve popularnija i kao ljekovito voće.

Sastojci[uredi | uredi kôd]

Nutritivna vrijednost za 100 g bobica:

Sastojak Količina Izvori
Masti 1 g [3]
Ugljikohidrati 5.8 g
Dijetalna vlakna 2 g
Šećer 3 g
Proteini 1 g
Vitamin C 12 miligrama

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kako uzgojiti i koristiti peruansku jagodu. Dobarzivot.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. srpnja 2017. Pristupljeno 4. lipnja 2018.
  2. Peruanska jagoda - Physalis peruviana. Biovrt.com. Pristupljeno 4. lipnja 2018.
  3. Physalis - peruanska jagoda. exotic-king.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. lipnja 2018. Pristupljeno 4. lipnja 2018.

[1] [2] [3] [4]

  1. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor Biovrt
  2. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor Dobarzivot
  3. Peruanska jagoda - voće koje izgleda kao rajčica i jede se uz slana i slatka jela. Net.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. rujna 2017. Pristupljeno 4. lipnja 2018. Nepoznati parametar |accessaate= zanemaren (pomoć)
  4. O peruanskoj jagodi. Bio&Bio.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. studenoga 2017. Pristupljeno 4. lipnja 2018.