Petar Gorša

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
Streljaštvo
Svjetska prvenstva
srebro SP Changwon 2018. zračna puška 10 m
srebro SP Changwon 2018. malokalibarski trostav
bronca SP Baku 2023. zračna puška 10 m (momčadski)
Europska prvenstva
srebro EP Arnhem 2015. mješoviti tim zračna puška 10 m
bronca EP Jura 2018. zračna puška
srebro EP Jura 2018. zračna puška (momčadski)

Petar Gorša (Bjelovar, 11. siječnja 1988.), svjetski juniorski doprvak u streljaštvu. Državni rekorder u trostavu 50 m te pojedinačni i ekipni u zračnoj pušci i ležeći 50 m. Bio je prvi na ISSF-ovoj svjetskoj ljestvici u trostavu 50 m malokalibarskom puškom i zračnoj pušci 10 m, istovremeno.[1]

Petar Gorša, rođen je u Bjelovaru, živi u bjelovarskom predgrađu Mlinovac. Završio je Gimnaziju u Bjelovaru, studirao na Ekonomskom fakultetu u Bjelovaru. Član je Streljačkog društva “Dalmacijacement” iz Solina.

Višestruki je prvak Hrvatske u streljaštvu i aktualni europski juniorski prvak te svjetski juniorski viceprvak u gađanju zračnom puškom.

Ostvario je 7. i 10. mjesto na Svjetskom prvenstvu u gađanju malokalibarskom puškom. Najbolji rezultat postignut na natjecanju mu je 597 krugova, i to je trenutno hrvatski rekord u gađanju zračnom puškom. Na Velikom danu hrvatskog sporta, 16. siječnja 2007. proglašen je najvećom nadom hrvatskog sporta (po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora).

Dana 5. svibnja 2007. ostvario je najveći uspjeh u životu. Na ISSF-ovom Svjetskom kupu u Bangkoku (Tajland) osvojio je 4. mjesto i rezultatom od 595 krugova osigurao kvotu za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

U svojoj posljednjoj juniorskoj godini, osvojio je po drugi put naslov prvaka Europe, u švicarskom Winterthuru, 25. veljače 2008.

Na Europskim igrama u Bakuu 21. lipnja 2015., Petar Gorša osvojio je srebro u disciplini trostav ostvarivši rezultat karijere.[2][3]

U azerbajdžanskoj Gabali osvojio je broncu u gađanju zračnom puškom 15. kolovoza 2015., uz svoj najbolji rezultat karijere i popravak hrvatskog rekorda. Ujedno je osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru po treći put nakon Londona i Pekinga,[4] gdje je nastupio u disciplini 10 m zračna puška i nije se plasirao u završnicu.

Osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem, u mađarskom gradu Juri.[5]

Osvojio je srebrno odličje u momčadskoj konkurenciji zajedno s Miranom Maričićem i Marinom Čerinom na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem, u mađarskom gradu Juri.[6]

Petar Gorša je, nakon osvojenog srebrnog odličja u zračnoj pušci, na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu u južnokorejskom Changwonu osvojio i srebro u malokalibarskom trostavu.

Dana, 1. rujna 2019. zasjeo je na 1. mjesto ISSF ranking ljestvica u zračnoj pušci 10 m i trostavu malokalibarskom puškom 50 m.[7]

Na Europskim igrama u Krakovu 2023., Petar Gorša osvojio je srebro u disciplini zračna puška 10 m, a na Svjetskom prvenstvu iste godine u Bakuu osvojio je broncu u istoj disciplini momčadski.

Izvori[uredi | uredi kôd]