Petar Vukov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Script error: You must specify a function to call. Petar Vukov (4. prosinca 1941. - 30. listopada 2003.) je bački hrvatski književnik. Pisao je pjesme, prozu i književne kritike, a okušao se i kao romanopisac. Prevodio je s mađarskog jezika. Bio je knjižničar Gradske knjižnice.[1]

U književnosti, njegov najveći trag je u području poezije.

Svojim djelima je ušao u antologiju poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske.

Djela[uredi | uredi kôd]

Autor je dviju samostalnih zbirkâ pjesama (1974. je objavio Plamen, lament: pesme)[2], a jednu je izdao zajedno sa Jenőm Tusákom i Zvjezdanom Asić.[1]

Napisao je i roman Atlantis (Proricanje o teretu ili Triptihon o Atlantima: mini roman), koji je objavljen 2003. poslije njegove smrti.[1] Roman "Atlantis" ima i prijevod na mađarski: Jövendölés a teherről, avagy Triptichon az Atlaszokról : mini regény.

Iako je sam prevodio sa mađarskog, djela mu je na mađarski preveo drugi hrvatski književnik, Matija Molcer.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Geza Kikić: Antologija poezije bunjevačkih Hrvata, Matica Hrvatska, Zagreb, 1971.
  1. 1,0 1,1 1,2 Radio Subotica na hrvatskom. Na današnji dan, 4. prosinca. Priredio: Lazar Merković
  2. Országos Idegennyelvű Könyvtár, Budimpešta

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Croatia.svg Flag of Vojvodina.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Petar Vukov koji govori o hrvatskom književniku iz Vojvodine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.