Peter von Hofmann

Izvor: Wikipedija
Peter von Hofmann
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 10. lipnja 1865.
Mjesto rođenja Beč, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 8. svibnja 1923.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Peter Freiherr von Hofmann
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1884.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Karpatske operacije
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Brusilovljeva ofenziva
Kerenskijeva ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXV. korpus

Peter Freiherr von Hofmann (Beč, 10. lipnja 1865.Beč, 8. svibnja 1923.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Korpusom Hofmann i XXV. korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Peter von Hofmann rođen je 10. lipnja 1865. u Beču. Nakon završetka Terezijanske vojne akademije u Bečkom Novom Mjestu s činom poručnika služi od kolovoza 1884. u 34. pješačkoj pukovniji. Potom pohađa Vojnu akademiju u Beču, te po završetku iste služi u stožerima raznih jedinica. U studenom 1892. promaknut je u satnika, dok je čin bojnika dostigao u studenom 1898. godine. Od 1904. služi u 7. pješačkoj pukovniji kao zapovjednik bojne, da bi u svibnju 1905. bio premješten u 47. pješačku pukovniju. U studenom te iste godine unaprijeđen je u čin pukovnika. Od 1908. služi u ministarstvu rata, dok je u svibnju 1911. promaknut u čin general bojnika nakon čega preuzima zapovjedništvo nad 15. pješačkom brigadom. U travnju 1914. premješten je na službu u XI. korpus sa sjedištem u Lembergu na kojem mjestu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Nekoliko mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata Hofmann dobiva zapovjedništvo nad najprije grupom, a kasnije korpusom koji je nazvan Korpus Hofmann kojim zapovijeda tijekom cijelog rata. S navedenim korpusom sudjeluje u Karpatskim operacijama. U međuvremenu je, u studenom 1914., promaknut u čin podmaršala.

U siječnju 1915. Korpus Hofmann ulazi u sastav njemačke Južne armije. U sastavu Južne armije Hofmann sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. dok u lipnju 1916. sudjeluje u zaustavljanju Brusilovljeve ofenzive. U početku Brusilovljeve ofenzive položaji Korpusa Hofmann nisu bili predmet napada, ali kako su položaji susjedne 7. armije bili probijeni i Hofmann se morao povući.

U veljači 1917. Korpus Hofmann je preimenovan u XXV. korpus pri čemu je Hofmann i dalje ostao zapovjednikom korpusa. U lipnju 1917. Hofmann sudjeluje u suzbijanju ruskog napada u Kerenskijevoj ofenzivi, dok je u veljači 1918. unaprijeđen u čin generala pješaštva. Istog tog mjeseca XXV. korpus ulazi u sastav najprije 2. armije, te potom Istočne armije u okviru kojih sudjeluje u okupaciji Ukrajine.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Hofmann je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 8. svibnja 1923. u 58. godini života u Beču.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Peter von Hofmann na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Peter von Hofmann na stranici Oocities.org
(rus.) Peter von Hofmann na stranici Hrono.ru
(njem.) Peter von Hofmann na stranici Weltkriege.at