Petr Jašek

Izvor: Wikipedija

Petr Jašek (Kladno, 1963.) češki je humanitarni djelatnik, liječnik, filmski redatelj i član dobrotvorne organizacije Glas mučenika. Poznat je po volonterskom liječničkom radu u Nigeriji i Sudanu, gdje se istaknuo u spašavanju žrtava napada islamističkih terorističkih skupina poput Boko Harama.[1]

Sudanska vlast ga je početkom prosinca 2015. godine tajno zatočila u glavnom gradu Khartoumu. Nakon nekoliko dana, kada je češka javnost i diplomacija upoznata za slučajem, započeli su diplomatski pokušaji njegova spašavanja preko veleposlanstva u Kairu i posredovanja UN-a, ali bez uspjeha. Suprotno međunarodnim sporazumima o pravima političkih zatvorenika, sudanski režim je tek osam mjeseci nakon zatočenja objavio razloge i optužbe za provedbu te radnje. Prema službenim izvješćima optužen je za špijunažu i proglašen državnim neprijateljem, jer je "dokumentiranjem progona sudanskih kršćana i brigom za izbjeglice naštetio međunarodnom ugledu Sudana."[2] Službeni sudski spor sudanske države protiv Jašeka pokrenut je u jesen 2016. godine.

Brojne međunarodne udruge i institucije za zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch) te građanske inicijative (CitizenGO) od samoga počeka suđenja isticali su kako se radi o "namještenom sudskom procesu kojeg Sudan provodi kako bi spasio svoj ugled nakon razotkrivanja genocida nad kršćanima u tom zemlji." Osim špijunaže, sudanska vlast tužila ga je i za neovlašteni prelazak državne granice i govor mržnje te protuzakonito miješanje u unutarnje poslove Sudana.[3] Budući da se sudski proces odvijao prema islamskom zakoniku, Jašek je trebao dobiti smrtnu kaznu,[4] ali ona je izbjegnuta naporima češke diplomacije i međunarodnih insitucija. 28. studenog 2016. predstavnica incijative CitizenGo Miriam Kuzárová i Petrova djeca Vanda i Petar predali su više od 400 000 potpisa Gianniu Magazzeniu, ravnatelju podružnice za Južnu i Sjevernu Ameriku, Europu te središnju Aziju pri uredu UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava, koji je obećao kako će upotrijebiti sve zakonske alate kako bi osigurao pošteno suđenje i siguran povratak Petra Jašeka u Češku.[5]

29. siječnja 2017. na namještenom sudskom procesu osuđen je na 20 godina zatvora zbog špijunaže, ometanja državne granice i unutarnjih poslova te širenje govora mržnje i nesnošljivosti. Također, radi neovlaštenog humanitarnog djelovanja morao je platiti jamčevinu od 100.000 sudanskih funta. Prvi koji je reagirao na službenu presudu bio je češki zastupnik u Europskom parlamentu Tomáš Zdechovský, koji je proces nazvao "namještenim", a optužbe "nekonstruktivnima".[6]

Nakon što je Jašekov pravni tim podnio žalbu na prvostupanjsku presudu, sudanski sud ga je 26. veljače 2017. oslobodio optužbi za špijunažu i potkopavanje sudanskog režima. Prije oslobađajuće presude u zatvoru je proveo više od godinu dana. Sud je u svom izvješću priznao da je pod pritiskom sudanskih vlasti montirao proces kako bi zastrašio kritičare sudanskog režima i sve jaču kršćanofobiju u toj zemlji. Jašek je bio prvi Europljanin koji se u Sudanu suočio s takvom kaznom.[7]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Češki humanitarni djelatnik, sudanski pastor i darfurski kršćanin osuđeni na zatvor u Sudanu (engl.), Morning Star News, morningstarnews.org, 30. siječnja 2017. (pristupljeno 7. siječnja 2017.)
  2. Mary Chastain, Filmski redatelj uhićen u Sudanu radi snimanja progona kršćana (engl.), www.breitbart.com, 8. svibnja 2016. (prstupljeno 7. veljače 2017.)
  3. Čeh koji je snimao progone kršćana u Sudanu iščekuje smrtnu kaznu?Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. svibnja 2016. (Wayback Machine) (češ.), zahranicni.eurozpravy.cz, 27. veljače 2016. (pristupljeno 7. veljače 2017.)
  4. Češki misionar u Sudanu suočava se sa smrtnom kaznom (češ.), www.novinky.cz, 18. listopada 2016. (pristupljeno 7. veljače 2017.)
  5. Još jedan utamničenik sudanskog režima - oslobodite Petra Jašeka, CitizenGO, citizengo.org (pristupljeno 7. veljače 2017.)
  6. Europarlamentarac Thomas Zdechovský očitovao se o sudskoj presudi Petru Janšeku (češ.), krestandnes.cz, 1. veljače 2017. (pristupljeno 7. veljače 2017.)
  7. Češki misionar Petr Jašek napokon oslobođenArhivirana inačica izvorne stranice od 3. travnja 2017. (Wayback Machine), laudato.hr, 28. veljače 2017. (pristupljeno 2. travnja 2014.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]