Pjegava crvenkrpica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pjegava crvenkrpica
Crvenkrpica (Elaphe situla)
Crvenkrpica (Elaphe situla)
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Serpentes
Porodica: Colubridae
Rod: Elaphe
Vrsta: E. situla
Dvojno ime
Elaphe situla
Linnaeus, 1758.
sinonimi
* Zamenis situla

Pjegava crvenkrpica (ili šareni guž, mišarica, crvena krpa, crvenokrpica, črljenokrpica, črljenkrpa lat. (Elaphe situla), europska zmija porodice guževa ili smukova (Colubridae), no pripadnost rodu je sporno. Svrstava ju se, ovisno o autoru, u više različitih rodova.

Stanište joj je poglavito na primorskom području obraslom makijom, u Hrvatskoj se javlja uz obalu sve do Istre, rijetko preko visine iznad 500 metara nad morem.

Nije otrovna, i kao većina guževa, plijen ubija davljenjem. Dužine je nešto preko jednog metra, veoma vješta u kretanju po kamenju, stijenama i veranju po zidovima. U lovu za plijenom, zavlači se i u rovove. Aktivna je poglavito danju. Hrani se malenim glodavcima, poput rovki, a ponekad i pticama i gmazovima.

Ženke se pare svake dvije godine, a mužjaci su u to vrijeme veoma agresivni. Mužjak kod parenja zubima drži ženku za glavu ili vrat, omotavši se oko nje. Nakon parenja, ženka odlaže 2-8 relativno velikih jaja, i ostaje uz njih nekoliko dana. Živi do 25 godina, a spolnu zrelost dostiže oko 3. godine.

Sreće ju se i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Makedoniji, Malti, Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj i Ukrajini, a vjerojatno i Cipru

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]