Planetarij

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zeissov projektor u Kijevskom planetariju.

Planetarij (prema planeti) je mehaničko-optički prikaz neba i gibanja nebeskih tijela. Mehanički uređaj se naziva orerij.

Planetarij je ujedno i obrazovna ustanova za poduku iz astronomije te njezinu popularizaciju, u kojoj se simuliraju pojave na nebeskom svodu s pomoću projekcije na kupolasti svod. U središtu kružne dvorane smještena je mehaničko-optička naprava, planetarij u užem smislu, koja prikazuje zvjezdano nebo, njegovo prividno gibanje, gibanje planeta i drugih tijela Sunčeva sustava među zvijezdama, pomrčine, a također i kružnice sfernih koordinatnih sustava za određivanje položaja na nebu. Zeissov planetarij djeluje u Tehničkome muzeju u Zagrebu od 1965. Noviji planetariji upotrebljavaju i širokokutni filmski prikaz. Izvorno je planetarij naziv za mehaničku napravu u kojoj se relativnim brzinama gibaju modeli planeta i njihovih satelita. [1] Astronomski centar Rijeka je izgradio novi planetarij, jedinstvenom u Hrvatskoj, u kojem ležeći u naslonjačima možemo promatrati nebo iznad glave i pritom otkrivati tajne astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim svemirskim prostranstvima. Ova turistička atrakcija dio je Astronomskog centra smještenog u nekadašnjoj vojnoj utvrdi na brdu sv. Križ, za posjetitelje svih uzrasta.

Slike[uredi VE | uredi]

Ncp 2.jpg Dome of the Athens Planetarium.jpg Planetariet.jpg
Umjetnički prikaz zviježđa za vrijeme prikaza u plenetariju. Planetarij u Ateni. Planetarij u mjestu Sandnes u Norveškoj.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. planetarij, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.