Plesna procesija u Echternachu

Izvor: Wikipedija
Skakutava procesija u Echternachu
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Skakutava procesija u Echternachu
Luksemburg
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2010.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00392

Plesna procesija u Echternachu (Iechternacher Sprangprëssioun; njemački: Echternacher Springprozession) je procesija koja se svake godine na prvi utorak poslije Duhova održava u srednjovjekovnom središtu Echternacha (najstarijem grada u Luksemburgu).[1]

Procesija, dokumentirana od 1100. godine, je posvećena kultu sv. Willibrorda, svećeniku koji je koncem 7. st. ustanovio Echternašku opatiju i koji je bio poznat po misionarskoj djelatnosti, ljubaznosti i sposobnosti liječenja određenih bolesti[2] Usprkos negodovanju Crkve zbog njezinih poganskih elemenata i više crkvenih zabrana, ona je opstala, pa se čak i proširila cijelim područjem i među svim društvenim slojevima.

Plesna procesija u Echternachu 2011. god.

Danas je procesija izrazito vjerskog karaktera i duboko je ukorijenjena u običajima koji se izvode u molitvama, pjesmama i plesovima, kao povijesni oblik štovanja. Procesija započinje u rano jutro u dvorištu stare opatije i nazoče joj najviši crkveni predstavnici iz grada (Willibrordus-Brauverein), zemlje i inozemstva.[3] Ispred njih pjevači recitiraju litanije nakon čega oko 8.000 plesača, podijeljenih u 45 skupina, prema obredima koji se prenose s koljena na koljeno, pleše uz zvukove polke oko Echternaške bazilike u kojoj se nalazi grob sv. Willibrorda. Povorka se nastavlja ulicama od bazilike i može se protezati oko 1,5 km dok glazbenici sviraju tradicionalnu glazbu, tzv. Sprangprozessioùn. Plesači u nizovima od četiri ili pet plesača su povezani držeći u rukama po jedan od krajeva bijelog rupčića Usprkos sekularizaciji luksemburškog društva, ova procesija je izrazito popularna i svake godine u njoj sudjeluje oko 13.000 sudionika iz Luksemburga, ali i susjednih područja. God. 2010., plesna procesija u Echternachu je upisana na popis nematerijalne svjetske baštine[2] kao posljednja tradicionalna plesna procesija u Europi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Plesna procesija u Echternachu
  1. Plesna procesija u EchternachuArhivirana inačica izvorne stranice od 14. svibnja 2008. (Wayback Machine) na luxembourg.co.uk (engl.) Preuzeto 5. siječnja 2012.
  2. a b Hopping procession of Echternach na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 5. siječnja 2013.
  3. Sudjelovanje, tijek procesije i organizacijaArhivirana inačica izvorne stranice od 22. studenoga 2010. (Wayback Machine) (engl.) Preuzeto 5. siječnja 2012.
  • Alex Langini, La Procession dansante d’Echternach: Son origine et son histoire, SIT Echternach, 1977.
  • Frank Wilhelm, „Mysteriös, einmalig und bunt“, Voilà Luxembourg 2., travanj 1992., str. 90. – 101. ISSN 1017-2955

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]