Pofalići I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mjesna zajednica Pofalići I. relativno je novije sarajevsko naselje. Do pedesetih godina prošloga stoljeća Pofalići su bili popularno izletište, ponajviše poradi brda Hum, na čijim je južnim obroncima i smješteno. Graniči s mjesnim zajednicama Velešići, Pofalići II., Dolac, Željeznička. Dan Mjesne zajednice je 16. svibnja, u spomen na Pofalićku bitku, vođenu svibnja 1992. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi apostolski vikar u Bosni biskup fra Mate Delivić u svome izvješću iz 1737. godine naveo je mjesto Pofalić (Pofalich) u župi Sarajevo, s 4 katoličke kuće i 35 katolika.[1][2]

U Pofalićima je prije rata živio velik broj Hrvata. Organizirali su se u obrani Sarajeva od velikosrpske agresije. Djelovala je pofalićka satnija HVO samostalno sve do uvezivanja svih satnija HVO-a na razni grada u jednu postrojbu, što se jedno vrijeme zvalo sarajevski HVO. Pofalićka satnija je djelovala u gotovo svim zonama odgovornosti HVO-a od općine Stari grad pa sve do naselja Stupa i Dobrinje.[3]

U obrani BiH vodila se velika bitka 16. svibnja 1992. godine kod Pofalića.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Vijeće Mjesne zajednice[uredi | uredi kôd]

 1. Himzo Radonja (predsjednik)
 2. Eldina Komar (zamjenik)
 3. Safet Dizdar (član)
 4. Jasmin Karić
 5. Radomir Zoranović
 6. Marijan Vasilj
 7. Emir Panjeta

Nadzorni odbor[uredi | uredi kôd]

 1. Izudin Panjeta (predsjednik)
 2. Fehim Zulčić (član)
 3. Elvedin Korora (član)

Nacionalna struktura stanovništva (2007.)[uredi | uredi kôd]

 • Bošnjaci 86,39 %
 • Hrvati 7,5 %
 • Srbi 5,22 %

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Taračin Do i okolica Povijest JODA (pristupljeno 16. ožujka 2019.)
 2. Jelenić, Julijan, Izvještaj o apostolskom vikarijatu, što ga je prigodom kanskog pohoda sasatvio i koncem 1737. Sv. zboru za raširenje vjere spremio biskup i pravi apostolski vikar u Bosni fra Mato Delivić (Documenta res gestas Fratrum Minorum Provinciae Bosnae Argentinae ab an. 1699.-1835. spectantia, volumen I., Typographia Croatica Franciscanae provinciae, Mostar, 1927., str. 37.-38.
 3. Portal Hrvata Bosne i Hercegovine VL/ HB.org: Slavko Zec: Odlazak iz Sarajeva, 6. travnja 2011. (pristupljeno 4. studenoga 2018.)


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Pofalići I koji govori o mjesnoj zajednici u Gradu Sarajevu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.