Prijeđi na sadržaj

Pofalići I

Izvor: Wikipedija

Mjesna zajednica Pofalići I. relativno je novije sarajevsko naselje. Do pedesetih godina prošloga stoljeća Pofalići su bili popularno izletište, ponajviše poradi brda Hum, na čijim je južnim obroncima i smješteno. Graniči s mjesnim zajednicama Velešići, Pofalići II., Dolac, Željeznička. Dan Mjesne zajednice je 16. svibnja, u spomen na Pofalićku bitku, vođenu svibnja 1992. godine.

Pogled na Pofaliće

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi apostolski vikar u Bosni biskup fra Mate Delivić u svome izvješću iz 1737. godine naveo je mjesto Pofalić (Pofalich) u župi Sarajevo, s 4 katoličke kuće i 35 katolika.[1][2]

U Pofalićima je prije rata živio velik broj Hrvata. Organizirali su se u obrani Sarajeva od velikosrpske agresije. Djelovala je pofalićka satnija HVO samostalno sve do uvezivanja svih satnija HVO-a na razni grada u jednu postrojbu, što se jedno vrijeme zvalo sarajevski HVO. Pofalićka satnija je djelovala u gotovo svim zonama odgovornosti HVO-a od općine Stari grad pa sve do naselja Stupa i Dobrinje.[3]

U obrani BiH vodila se velika bitka 16. svibnja 1992. godine kod Pofalića.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Vijeće Mjesne zajednice[uredi | uredi kôd]

 1. Himzo Radonja (predsjednik)
 2. Eldina Komar (zamjenik)
 3. Safet Dizdar (član)
 4. Jasmin Karić
 5. Radomir Zoranović
 6. Marijan Vasilj
 7. Emir Panjeta

Nadzorni odbor[uredi | uredi kôd]

 1. Izudin Panjeta (predsjednik)
 2. Fehim Zulčić (član)
 3. Elvedin Korora (član)

Nacionalna struktura stanovništva (2007.)[uredi | uredi kôd]

 • Bošnjaci 86,39 %
 • Hrvati 7,5 %
 • Srbi 5,22 %

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Taračin Do i okolicaArhivirana inačica izvorne stranice od 5. travnja 2019. (Wayback Machine) Povijest JODA (pristupljeno 16. ožujka 2019.)
 2. Jelenić, Julijan, Izvještaj o apostolskom vikarijatu, što ga je prigodom kanskog pohoda sasatvio i koncem 1737. Sv. zboru za raširenje vjere spremio biskup i pravi apostolski vikar u Bosni fra Mato Delivić (Documenta res gestas Fratrum Minorum Provinciae Bosnae Argentinae ab an. 1699.-1835. spectantia, volumen I., Typographia Croatica Franciscanae provinciae, Mostar, 1927., str. 37.-38.
 3. Portal Hrvata Bosne i Hercegovine VL/ HB.org: Slavko Zec: Odlazak iz Sarajeva, 6. travnja 2011. (pristupljeno 4. studenoga 2018.)
Nedovršeni članak Pofalići I koji govori o mjesnoj zajednici u Gradu Sarajevu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.