Malta (Novo Sarajevo, BiH)

Izvor: Wikipedija

Teritorij novosarajevske[1] mjesne zajednice Malta (prije Omer Maslić) uokviruju tok rijeke Miljacke i tri važne prometnice koje povezuju istočne i zapadne, te sjeverne i južne dijelove Sarajeva. Naziv naselja potječe od njemačke riječi Maut (carina, carinarnica), a razlog se krije u ne tako dalekoj prošlosti. Naime, na Malti je za austrougarske vlasti postojao punkt gdje je kontrolirana kvaliteta prehrambenih proizvoda koje su težaci iz okolnih sela prodavali u gradu, a na istom su mjestu plaćali i neku vrst poreza. Danas su na relativno malom području MZ Malta stacionirani važni školski, komunikacijski i ini objekti: Crkva Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu, Veterinarski fakultet, sjedište tvrtke BH Telekom i drugi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MZ. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2005. Pristupljeno 1. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Malta (Novo Sarajevo, BiH) koji govori o mjesnoj zajednici u Gradu Sarajevu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.