Pokolj u Kuljanima 26. srpnja 1991.

Izvor: Wikipedija
Kuljani na zemljovidu Hrvatske
Kuljani
Kuljani


Pokolj u Kuljanima 26. srpnja 1991. je bio ratni zločin kojeg su počinile velikosrpske paravojne postrojbe za vrijeme Domovinskog rata.

U ovom ratnom zločinu velikosrpski su teroristi u selu Kuljanima (općina Dvor na Uni) zarobili nekolicinu hrvatskih civila. Nekoliko od tih zarobljenih su masakrirali.[1]

Zločin su velikosrbi počinili za vrijeme navalne operacije Žalac kada su snage JNA i velikosrpskih paravojnih postrojaba počinile zločine, osim u Kuljanima, i u Strugi, Unčanima i Kozibrodu.

Zbog istih je Vlada Repulike Hrvatske na svojoj sjednici od 29. srpnja donijela odluku kojom je zatražila žurnu sjednicu Predsjedništva SFRJ.[2] Pri istoj navali na Hrvatsku, velikosrbi su spalili Kuljane, kao i još neka hrvatska sela na Banovini (Hrvatski Čuntić, Strugu, Jukinac, Kozibrod).[3]

Selo je imalo hrvatsku većinu te je kao takvo bilo prepreka velikosrpskim osvajačima čija je namjera bila osvojiti i etnički očistiti taj prostor od Hrvata.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HICArhivirana inačica izvorne stranice od 26. veljače 2015. (Wayback Machine) Kronologija Domovinskog rata u Banovini
  2. FokusArhivirana inačica izvorne stranice od 10. lipnja 2007. (Wayback Machine) Srbija priprema teren za glavni udar, 11. kolovoza 2006.
  3. Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rataArhivirana inačica izvorne stranice od 16. listopada 2013. (Wayback Machine) 1991.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]