Poliwag

Izvor: Wikipedija
Poliwag

Japansko ime ニョロモ Nyoromo
Redni broj 60
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Poliwhirla
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,6 m
Masa 12,4 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Poliwag (ニョロモ Nyoromo u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Poliwaga u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Poliwag kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju njegova tijela, i "wag" = mahati repom, odnoseći se na Poliwagovo hitro njihanje repa s jedne strane na drugu, što se odražava u njegovoj tehnici Dvostruke pljuske (Doubleslap).

Njegovo je japansko ime, Nyoromo, vjerojatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, Poliwaga).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Njegove novonarasle noge ne pomažu mu puno u hodanju. Čini se da više voli plivanje nego hodanje.
  • Pokémon Yellow: Smjer spirale na trbuhu različit je ovisno o području na kojem obitava. Bolji je u plivanju nego u hodanju.
  • Pokémon Gold: Pošto je nesposoban hodati na svojim novonaraslim nogama, uvijek pliva uokolo u vodi.
  • Pokémon Silver: Smjer spirale na trbuhu različit je ovisno o području na kojem obitava. Misli se da ekvator ima utjecaj na to.
  • Pokémon Crystal: Zavojnica na njegovom trbuhu zapravo predstavlja njegove unutrašnjosti koje se vide kroz kožu. Izgledaju jasnije nakon što se najede.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Poliwag ima jako tanku kožu. Moguće je vidjeti njegove zavojite unutrašnjosti kroz kožu. Unatoč tankom sloju, njegova koža jako je fleksibilna. Čak i oštri očnjaci odskaču od nje.
  • Pokémon Emerald: Moguće je vidjeti njegove zavojite unutrašnjosti kroz kožu. Njegova koža jako je fleksibilna. Čak i oštri očnjaci odskaču od nje.
  • Pokémon FireRed: Njegova skliska crna koža tanka je i vlažna. Dio njegovih unutarnjih organa može se vidjeti kao zavojiti uzorak.
  • Pokémon LeafGreen: Njegove novonarasle noge ne pomažu mu puno u hodanju. Čini se da više voli plivanje nego hodanje.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Njegova koža je toliko tanka da mu se vide unutarnji organi. Ima problema s hodanjem na svojim novonaraslim nogama.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Poliwag je veoma rasprostranjen Pokémon, i dostupan je u igrama Pokémon Red, Blue i Yellow, kao i u Pokémon Gold, Silver i Crystal igrama. U Red i Blue verzijama, može ga se pronaći pecajući u gradu Ceruleanu, Vermilionu, Palletu i Viridianu, kao i na Stazi 22, dok ga se u Yellow verziji može naći pecanjem u gradu Viridianu i na Stazama 22 i 23.

U Gold i Silver verzijama, Poliwaga se može pronaći pecajući ili surfajući kod Alfa ruševina, u gradu Blacthornu, Ecruteaku, Violetu, Viridianu, zatim na Planini Silver, u Ilex šumi te na Stazama 6, 22, 28, 30, 31, 35, 43 i 44. U Crystal verziji, može ga se naći i na Stazi 30.

Poliwagovo je glasanje u Pokémon videoigrama jednako glasanju Jigglypuffa.

Poliwag se razvija u Poliwhirla, čiji se evolucijski lanac tada razgrana. Upotrebom Vodenog kamena, Poliwhirl postaje Poliwrath, dok razmjena Poliwhirla uz Kraljev kamen (King's Rock) izaziva evoluciju u Politoeda.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Vodeni sport (Water Sport) Vodeni
Mjehurići (Bubble) Vodeni 5
Hipnoza (Hypnosis) Psihički 8
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni 11
Dvostruka pljuska (Doubleslap) Normalni 15
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni 18
Tresak tijelom (Body Slam) Normalni 21
Mjehurasti mlaz (Bubblebeam) Vodeni 25
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani 28
Trbušni bubanj (Belly Drum) Normalni 31
Razbuđujuća pljuska (Wake-up Slap) Borbeni 35
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 38
Blatna bomba (Mud Bomb) Zemljani 43

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 40
 
Attack: 50
 
Defense: 40
 
Special: 40
 
SpAtk: 40
 
SpDef: 40
 
Speed: 90
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Kao divlji Pokémon, Poliwag se nebrojeno puta pojavio u Pokémon animiranoj seriji, i svako je njegovo pojavljivanje bilo gotovo slučajno. Primjerice, jedan se pojavio u jezeru s ostalim Pokémonima kada je društvo posjetilo profesora Oaka.

Misty je također uhvatila jednog, koji se kasnije, tijekom dvoboja između Asha i nje nad novouhvaćenim Totodileom, razvio u Poliwhirla. Poliwhirl se naposljetku razvio u Politoeda, ostavši značajan član Mistyina tima.