Poliwrath

Izvor: Wikipedija
Poliwrath

Japansko ime ニョロボン Nyorobon
Redni broj 62
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Borbeni
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Poliwhirla
Razvija se u -
Razvoj Vodeni kamen
Visina 1,3 m
Masa 54,0 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Poliwrath (ニョロボン Nyorobon u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Poliwratha u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Poliwrath kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju tijela njegova prethodnog oblika, Poliwaga, i "wrath" = gnjev, odnoseći se na Poliwrathov gnjevni i agresivni tip Borbenog Pokémona.

Njegovo je japansko ime, Nyorobon, vjerojatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, njegova prvotnog oblika Poliwaga).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Plivač iskusan u kraulu i prsnom plivanju. Lako prepliva i najbolje ljudske plivače.
  • Pokémon Yellow: Pliva brzo koristeći mišiće na tijelu. Može preplivati i vrhunske plivače.
  • Pokémon Gold: Ovaj snažan i spretan plivač u mogućnosti je preplivati Tihi ocean zamasima nogu.
  • Pokémon Silver: Iako je energičan, vješt plivač koji se služi svim raspoloživim mišićima, živi na tlu.
  • Pokémon Crystal: Sposoban je koristiti dobro razvijene ruke i noge kako bi pretrčao površinu vode u djeliću sekunde.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Poliwrathovi visoko razvijeni mišići nikada ne postaju umorni, bez obzira na količinu tjelovježbe. Tako je neumorno snažan da će preplivati Tihi Ocean bez imalo truda.
  • Pokémon Emerald: Njegovi razvijeni mišići nikada ne postaju umorni, bez obzira na količinu tjelovježbe. Tako je neumorno snažan da će preplivati Tihi Ocean bez imalo truda.
  • Pokémon FireRed: Vješt plivač vičan u kraulu, leptiru i mnogim ostalim plivačkim stilovima. Brži je od mnogih najboljih ljudskih plivača.
  • Pokémon LeafGreen: Plivač iskusan u kraulu i prsnom plivanju. Lako prepliva i najbolje ljudske plivače.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Uz pomoć svojih nevjerojatno snažnih mišića, sposoban je preplivati Tihi Ocean bez odmora.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Poliwrath je nedostupan u divljini u svim Pokémon videoigrama, te ga se iz tog razloga mora razviti iz Poliwhirla korištenjem Vodenog kamena. Shadow Poliwratha može se oteti Cipher Adminu Goriganu u igri Pokémon XD: Gale of Darkness, na otoku Citadark. Kada igrač razvije Poliwhirla u Poliwratha, on zapravo odabire Poliwratha nad Poliwhirlovom alternativnom evolucijom u Politoeda.

Poliwrath može posjedovati jednu od dvije Pokémon sposobnosti: Upijanje vode (Water Absorb) čini Poliwratha imunim na Vodene napade, koji mu zapravo ne čine štetu, već mu vraćaju izgubljene HP-e, dok Vlažnost (Damp) onesposobljava korištenje tehnika Samouništenja (Selfdestruct) i Eksplozije (Explosion).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Mjehurasti mlaz (Bubblebeam) Vodeni
Dvostruka pljuska (Doubleslap) Normalni
Hipnoza (Hypnosis) Psihički
Podvrgavanje (Submission) Borbeni
Dinamični udarac (DynamicPunch) Borbeni 43
Čitač misli (Mind Reader) Normalni 53

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 90
 
Attack: 85
 
Defense: 95
 
Special: 70
 
SpAtk: 70
 
SpDef: 90
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U epizodi 107: "Charizard Chills!", trener je koristio Poliwratha protiv Ashova Charizarda, dok ga je u epizodi 170: "Hook, Line & Stinker!" jedan trener koristio tijekom natjecanja u pecanju Seakinga i protiv kojeg se Misty borila radi pobjede u natjecanju, jer su oba trenera uhvatila Seakinga iste veličine i težine.

Vođa dvorane Chuck u svojoj je dvoranskoj borbi protiv Asha i njegove Bayleef koristio Poliwratha. Ostala pojavljivanja Poliwratha u Pokémon animiranoj seriji bila su manjeg značenja.