Pomoć:Priručnik za pravila i smjernice/2

Izvor: Wikipedija


Pravila i smjernice
Zašto ih imamo?

Sadržaj
Pravila za pisanje članaka

Ponašanje
Slaganje s drugima

Sažetak
Pregledajte što ste naučiliWikipedija je enciklopedija i zajednica koja stalno teži točnosti. Članci bi trebali biti nepristrani i sadržavati informacije iz vjerodostojnih i provjerljivih izvora.


Nepristrano gledište (skraćeno: NG ili NPOV) označava objektivan i nepristran pristup pri unošenju sadržaja. Takav način pisanja trebao bi predstavljati samo činjenice i važnija drukčija gledišta. Enciklopedije se namjerno tako pišu jer je istina često subjektivna, tako da članak ne bi smio favorizirati određeno gledište. Tako članci neće nalikovati reklamama ili propagandi.

Provjerljivost znači da članci trebaju sadržavati materijal koji su objavili vjerodostojni izvori kao što su ugledne novine i akademski časopisi. Sav bi sadržaj u idealnom slučaju trebao biti podržan citatima, ali obavezno ih mora imati sadržaj koji bi mogao biti kontroverzan i osporen! Sadržaj nepotkrijepljen izvorima može biti uklonjen bez objašnjenja i obaveza je suradnika osigurati odgovarajuće citate i vjerodostojne izvore.

Bez vlastitog istraživanja znači da članci ne smiju imati prethodno neobjavljene dokaze, koncepte, podatke, mišljenja ili teorije. To znači da suradnici Wikipedije ne bi smjeli objavljivati vlastite analize i zaključke u člancima. Wikipedija je u osnovi zapisnik ljudskoga znanja, gledišta i sažetaka onoga što već postoji i što je podržano u izvorima na drugim mjestima.