Pomoć:Priručnik za pravila i smjernice/3

Izvor: Wikipedija


Pravila i smjernice
Zašto ih imamo?

Sadržaj
Pravila za pisanje članaka

Ponašanje
Slaganje s drugima

Sažetak
Pregledajte što ste naučili



Pokažite wikiljubav drugim suradnicima!
Pokažite wikiljubav drugim suradnicima!

Pisanje na Wikipediji zahtijeva suradnju i kolegijalnost. U skladu s time postoje dva načela: odvažnost i uljudnost.

Kad uređujete članke, budite odvažni! Većina uređivanja, pa i ona stilska, čine enciklopediju boljom, a pogreške je vrlo lako moguće vratiti ili ispraviti. Ako vidite da nešto možete popraviti ili unaprijediti, učinite to! Ako su izmjene napravljene s dobrom namjerom i zaista unapređuju sadržaj, velike su šanse da te izmjene nitko neće vraćati. Ako nije tako, izmjene je lako vratiti.  

Uljudnost podrazumijeva pristojno ophođenje i pretpostavljanje dobre namjere u komunikaciji, usredotočenost na sadržaj izmjena i izbjegavanje osobnih napada. Razgovore valja voditi s poštovanjem i uvažavanjem tuđih argumenata i zaključaka. Pretpostavljanje dobre namjere znači da pretpostavljamo da i drugi ljudi žele unaprijediti projekt. Ako nešto zaista zaslužuje kritike, onda raspravljamo o sadržaju, a ne o nečijim motivima bez jasnih dokaza. Ostanite hladne glave kad se uređivanje zaoštri!

Suradnici postižu konsenzus ovim slijedom događaja: netko će izmijeniti ili dodati sadržaj, a drugi će imati priliku vidjeti i pročitati te izmjene i odlučiti hoće li ostaviti članak u stanju kakvom jest, vratiti izmjene ili ih promijeniti. Ako vam vrate izmjene, moguće je da ćete to vidjeti kao napad, ali ne trebate se uvrijediti jer je to jedan od koraka prema uspostavi konsenzusa. Ako se ne slažete s nečim ili imate kakav prijedlog, najbolje je da svoje mišljenje navedete na stranicama za razgovor koje su dio svakog članka i ljubazno diskutirate s drugim suradnicima o tome kakve izmjene treba napraviti dok se ne postigne konsenzus.