Ponos i predrasude

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rano izdanje "Ponosa i Predrasuda"

Ponos i predrasude (eng. Pride and Prejudice) roman je Jane Austen, jedne od najpopularnijih britanskih spisateljica, izdan 28. siječnja 1813. U središtu radnje je obitelj Bennet s petero kćeri koju njihova majka, gđa Bennet, u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati.

Sadržaj[uredi VE | uredi]

Gđa i gospodin Bennet roditelji su pet neudanih kćeri: Jane, Elizabeth, Mary, Kitty i Lydije. Gđa Bennet usto je i opsjednuta mišlju kako će što bolje udati kćeri jer će nakon suprugove smrti njihova kuća pripasti Collinsu, njihovom daljnjem rođaku. Kada se na obližnje imanje doseli bogati gospodin Bingley sa svojom sestrom, prijateljem Fitzwilliamom Darcyem, te drugom udanom sestrom, gđom. Hurst i njezinom suprugom. Na javnom balu Bingley se čini očaran Jane, dok Darcy u razgovoru s njim odbije plesati s Elizabeth smatrajući je nedovoljno lijepom naprama Jane. Elizabeth Bennet slučajno biva svjedokinjom tog razgovora, te Bennetovi automatski počinju Darcya smatrati ponosnim.

Nakon bala, Jane prima pismo od gđice Bingley u kojoj je pozvana u Netherfield. Putem se razboli, te Lizzy dođe na imanje na njezin poziv. U isto vrijeme k Bennetovima dolazi i gospodin Collins, svećenik i nasljednik kuće koji želi oženiti jednu od sestara. Kada zaprosi Lizzy ona ga odbije, što izazove njezinu svađu s majkom. Collins se tada zaruči s Charlotte Lucas, Lizzynom prijateljicom. U selo dolazi i vojska, a Lizzy posebno udvara Wickham, koji joj ispriča da poznaje Darcya otprije, odnosno da je Darcy napravio veliku pogrešku poslije očeve smrti koja je završila raskidom njihova prijateljstva. Na Janeino zaprepaštenje, Bingley odlazi u London, te Jane također odlazi u grad, k rođacima.

Lizzy odlazi k Charlotte, a Collins ih odvodi k ledi Catherine de Bourgh koja je njihova zaštitnica. Tamo sreće Darcya, koji je nakon nekog vremena zaprosi. Ona ga odbije, optuživši ga za Janeinu i Wickhamovu nesreću. Nešto kasnije on joj daje pismo u kome objašnjava da nije kriv ni za jedno.

Kasnije, provodeći praznike kod tetke i tetka - Gardinerovih, zajedno s njima odlazi na Pemberley, Darcyevo imanje, misleći da on nije na imanju, no vidi ga s njegovom sestrom Georgianom. Kada se ona i Darcy konačno počinju zbližavati, stigne vijest o Lydijinom bijegu s Wickhamom. Lizzy se vraća kući, a ubrzo dolaze i Wickham i Lydia vjenčani. Lydia slučajno izda sestri da ih je Darcy našao i bio svjedok na njihovom vjenčanju.

K Bennetovima nakon Lydijina i Wickhamova odlaska dolazi ledi Catherine, tražeći od Lizzy da se odrekne svoje ljubavi prema Darcyu koju je otkrila, no Lizzy to odbije. Ledi de Bourgh odlazi k Darcyu i otkrije mu da ga Elizabeth voli. Nakon toga i Bingley se vraća u Netherfield, te zaprosi Jane, a Darcy Elizabeth. Knjiga završava njihovim vjenčanjima.

Adaptacije[uredi VE | uredi]

Ponos i predrasude je najviše puta adaptirano djelo Jane Austen:

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]