Colin Firth

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Colin Firth
Colin Firth
Rođenje 10. rujna 1960.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Colin Andrew Firth (10. rujna 1960.), priznati britanski filmski, televizijski i kazališni glumac.

Rodio se u Grayshottu, grofovija Hampshire.Majka Shirley predavala je komparativnu religiju, a otac David povijest. Ima sestru Kate i mlađeg brata Jonathana,koji je također glumac.

Roditelji su mu rođeni i odrasli u Indiji, a on sam je s njima putovao u djetinjstvu. Bio je u Nigeriji kad mu je bilo 11 godina. Djed s očeve strane bio je anglikanski svećenik, a majčini roditelji su također bili svećenici.

No, u Engleskoj je pohađao veoma prestižne škole, a na filmu je aktivan od 1984. godine. Do sada je snimio pedesetak ostvarenja. Posebno je dobar u komedijama. Iako je snimao razne filmove, sve do filma "Valmont"(1989.) nije bio posebno zapažen od strane kritike.

Igrao je i u filmu "Engleski pacijent", te "Zaljubljeni Shakespeare", nasuprot Gwyneth Paltrow. Zapažen je nakon izvedbe u seriji "Ponos i predrasude". U filmovima o Bridget Jones, glumio je njenog dečka, Marka Darcya. Također se snažno zalagao za davanjeazila izbjeglicama iz Demokratske Republike Kongo. Ksenofobija mu je odbojna.

Od 1997. oženjen je Talijankom s kojom ima dva sina, a iz prijašnje veze ima još jednog sina.