Ponyta

Izvor: Wikipedija
Ponyta

Japansko ime ポニータ Ponīta
Redni broj 77
Generacija prva
Vrsta Vatreni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Rapidasha
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,0 m
Masa 30,0 kg
Sposobnost Bježanje (Run Away)/Bljesak vatre (Flash Fire)

Ponyta (ポニータ Ponīta u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Ponyte u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ponytino ime dolazi od engleske riječi "pony" = poni, što znači mali konj, i sugerira da je ona manja od dva Pokémona konja (drugi je Rapidash), a španjolski sufiks -ita još više ističe njezinu veličinu (deminutiv). Moguće je i da je to skraćeni oblik engleske riječi ponytail = konjski rep, ili bi trebalo zvučati kao španjolska riječ bonita što znači lijepa.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Kopita ovog Pokémona 10 su puta tvrđa od dijamanta. Sposoban je spljoštiti gotovo sve u kratkom vremenu.
  • Pokémon Yellow: Sposobna je poduzimati veoma visoke skokove. Njena kopita te izdržljive noge upijaju šok teškog doskoka.
  • Pokémon Gold: Slabašan je trkač netom nakon rođenja. Tijekom trčanja za roditeljima postaje sve brža i brža.
  • Pokémon Silver: Njene stražnje noge, čija su kopita tvrđa od dijamanata, ritnut će bilo kakvu pojavu koju osjeti iz sebe.
  • Pokémon Crystal: Vježbe preskakanja visoke trave koja raste svakim danom sve viša učinila ju je izrazito uspješnim skakačem.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Ponyta je veoma slaba tijekom rođenja. Jedva se otisne na obje noge. Ovaj Pokémon postupno postaje sve snažniji trčeći i posrčući za svojim roditeljima.
  • Pokémon Emerald: Ponyta je veoma slaba tijekom rođenja. Jedva se otisne na obje noge. Njegove noge postupno postaju sve snažnije dok trči i posrće za svojim roditeljima.
  • Pokémon FireRed: Njeno je tijelo lagano, a noge nevjerojatno snažne. Sposobna je preskočiti kameno brdo Uluru u jednom skoku.
  • Pokémon LeafGreen: Kopita ovog Pokémona 10 su puta tvrđa od dijamanta. Sposobna je spljoštiti gotovo sve u kratkom vremenu.
  • Pokémon Diamond: Jedan sat nakon rođenja, ovom će Pokémonu izrasti vatrena griva i rep, dajući mu imresivnu pojavu.
  • Pokémon Pearl: Njene noge postaju snažne dok trči za svojim roditeljima. Trči kroz polja i planine čitav dan.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Ponyta može biti uhvaćena u osam igara. U Pokémon Red i Blue može se naći u napuštenoj Pokémon vili na Cinnabar otoku. U Pokémon Yellow može ju se naći na stazi 17. U Pokémon Gold i Silver i u Pokémon Crystal može se pronaći na Planini Silveru i na stazama 22, 26, 27 i 28, a u Pokémon FireRed i LeafGreen nalazi se u blizini Planine žara i na cesti Kindle.

Ponyta može imati jednu od dvije Pokemon sposobnosti: Bježanje (Run Away) ili Bljesak vatre (Flash Fire). Bježanje joj omogućava da pobjegne iz bilo koje borbe, osim iz borbi u kojima je zarobljena, na primjer u borbi s Pokémonom koji ima sposobnost Arena zamke (Arena Trap) ili iz službenih borbi Pokemon lige. Bljesak vatre daje joj imunost na Vatrene napade, a ako ju protivnik napadne Vatrenim napadom, njeni Vatreni napadi postaju dvostruko jači.

Ponyta je među 20% najbržih Pokemona. Ponyta se smatra jednim od najboljih nerazvijenih Vatrenih Pokemona. Veoma je brza i ima odlične statistike (ukupne su joj statistike bolje čak i od Dugtria koji je standardni Pokemon. Ponyta evoluira u Rapidasha na 40. razini. Ponyta se može uhvatiti u Pokemon Diamondu i Pearl.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Režanje (Growl) Normalni 7
Zamah repom (Tail Whip) Normalni 10
Žeravica (Ember) Vatreni 16
Topot (Stomp) Normalni 19
Vatreni vrtlog (Fire Spin) Vatreni 25
Rušenje (Take Down) Normalni 28
Okretnost (Agility) Psihički 34
Vatrena eksplozija (Fire Blast) Vatreni 38
Odskok (Bounce) Leteći 44
Vatreni bljesak (Flare Blitz) Vatreni 48

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 50
 
Attack: 85
 
Defense: 55
 
Special: 65
 
SpAtk: 65
 
SpDef: 65
 
Speed: 90
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Većina Pokémon u animiranoj seriji može govoriti nekom vrstom 'Poké-jezika' koji je u animeu predstavljen ponavljanjem Pokémonovog imena. Ponyta je iznimka; ne može uopće govoriti i može samo ispuštati zvuke kao i obični konji. Međutim, može normalno razumjeti i ljude i Pokémone.

Ponyta se prvi put pojavljuje u epizodi broj 33 "The Flame Pokémon-athon". U toj se epizodi Ponyta pojavljue i u Pokedexu. Ta je Ponyta pripadala Lari Laramie koja je vodila ranč Taurosa, a uz to je i trenirala za Pokémon utrku s Ponytom. Kao i obično, Tim Raketa je sve pokvario pa je Ash zamijenio Laru u utrci. Tijekom utrke Ponyta je evoluirala u Rapidasha i pobijedila na utrci.

Kao i konji u stvarnom svijetu, Ponyte se koriste za jahanje (unatoč njihovoj vatrenoj grivi).

Prije pojave Stantlera u Pokémon Gold i Silver, Djed Božičnjak je koristio Ponytu za vuču svojih saonica.