Porta Capuana

Koordinate: 40°51′16″N 14°15′56″E / 40.854330°N 14.265440°E / 40.854330; 14.265440
Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "građevina".
(Primjeri uporabe predloška)
Porta Capuana s istoka.
Fotografija iz 19. stoljeća - gornja razina je u međuvremenu uklonjena. Kupola Santa Caterina a Formiello vidljiva je s desne strane.

Porta Capuana su drevna gradska vrata u Napulju, Italija. Prema vratima se zove i zona, koja je jedna od deset četvrti Napulja. Ova zona je dio Četvrte općine.

Unatoč nazivu, portal nije drevni ulaz u decumanus maximus, glavnu cestu istok-zapad koja je nekoć vodila iz rimskog Napulja u Capuu. Kada je grad proširen prema istoku u 15. stoljeću u sklopu izgradnje novih aragonskih gradskih zidina, originalna vrata, koja su bila bliže istoimenom dvorcu, Castel Capuano, ponovno su izgrađena i premještena 1484. godine. Zatim, kada su zidovi srušeni, vrata su ostala samostojeća, dajući im izgled trijumfalnog luka. Rezbarija na fasadama iz 1484. sastoji se od trijumfalnih slika. Odmah unutar vrata nalazi se crkva s kupolom Santa Caterina a Formiello.

Kroničar Napulja 1847. ovako opisuje gradsku aktivnosti::[1]

Wikicitati »Ovdje je danas kao jučer, kao i uvijek ... uvijek isti pakao, isti dućani, robe, trgovine, trgovine, različitih ljudi. Babel jezika. Svatko tko stvarno želi upoznati napuljski plebs u svim njegovim navikama između vrlina i mana ... dođite u Porta Capuana, u bilo koje doba 24 sata u danu, i oni će vas naučiti ... Porta Capuana je univerzalna kazalište, to je Kozmopolis našeg naroda ... Ovdje nema ni noći ni dana.«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Porta Capuana. Pristupljeno 16. listopada 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Porta Capuana