Portal:Biografije/Izabrana biografija/39, 2007.

Izvor: Wikipedija
Dame Agatha Mary Clarissa Christie
Dame Agatha Mary Clarissa Christie

Dama Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, 15. rujna 1890.Winterbrook House, 21. siječnja 1976.), britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i "kraljica krimića", a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha – nagrada za kriminalistički roman.

Agatha Christie najpoznatija je autorica kriminalističkih romana u svijetu i najprodavanija autorica uz Shakespearea. Njezine knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njezinoga uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njezina predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenoga 1952., a prikazivala se i u godini 2005.. Ukupno je odigrano više od 20.000 predstava.

Agatha je Christie napisala preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njezini najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple

Više …PismohranaPredložite i Vi životopis