Mišolovka (drama)

Izvor: Wikipedija
Mišolovka
Naziv izvornika The Mousetrap
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela drama
Rod
(stil, žanr)
Kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1952.
Mjesto radnje UK
Glavni lik(ovi) Narednik Trotter

Mišolovka (izdan 1952.) je drama Agathe Christie. Mišolovka je i do danas najduže neprekidno igrano djelu u povijesti kazališta. Iako stara preko 50 godina još se i danas izvodi i nije izgubila svoju popularnost.

Mišolovka je najduže neprekidno igrana predstava u povijesti kazališta. Na sceni je neprekidno više od pedeset godina. Premijerno je izvedena 25. studenog 1952. u londonskom Ambasadors theateru, postala je svjetski fenomen kao najduže u kontinuitetu igrana kazališna predstava svih vremena. 1973. godine iz Ambasadors theatera seli se u St. Martin's Theatre u Londonskom West End-u gdje se igra i dan danas. Mišolovka je uspješno postavljena i na beogradskoj sceni.

Mišolovku, čiji je prvi naziv bio Tri slijepa miša, Agatha Christie je napisala 1947., kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Mary. Komad je postavljen na kazališnu scenu one godine kada je Elizabeta II. stupila na prijestolje.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Mladi bračni par zablokiran je mećavom na svom imanju s još četiri gosta, i slučajnim prolaznikom koji se dovezao automobilom. Narednik Trotter doskija do njih i govori im da je ubojica na slobodi i da dolazi. Kada se ubojstvo zbilja dogodi svi posumnjaju na Cristophera Wrena, no na kraju zaključe da ubojica može biti baš bilo tko. Na kraju Trotter namješta zamku za jednog od ukućana.