Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/08 2018

Izvor: Wikipedija

Oliver Dragojević (Split, 7. prosinca 1947. – Split, 29. srpnja 2018.)

Oliver Dragojević rođen je u Splitu, 7. prosinca 1947. godine u obitelji oca Marka i majke Kate Dragojević. Podrijetlom je iz Vele Luke, gdje je proveo i djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Najprije je učio glasovir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

1973. godine, prilikom koncerta u Dubrovniku, upoznao je Vesnu Dragojević, s kojom se vjenčao 1974. godine. S Vesnom je imao tri sina, Dina (1975.), te blizance Damira i Davora (1978.). Imao je petero unučadi, Duju, Luciju, Tonija, Margitu i Vinka. Bio je veliki i bliski prijatelj sa Zdenkom Runjićem, pokojnim hrvatskim skladateljem.

Već 1963. godine okušao se s velikim uspjehom kao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog sastava Batali. Na natjecanju amatera pjevača Hrvatske osvojio je prvo mjesto pjevajući Yesterday (J. Lennon - P. McCartney). Festivalski debut imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će postati jednim od vječno zelenih Oliverovih standarda. Nakon neuspjeha na Splitskom festivalu 1967. sve do 1972. Oliver je pekao zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima, usvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog stila. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana, te sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974. ponovno se priključio Batalima.

...Pročitaj cijeli članak