Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/12 2018

Izvor: Wikipedija

Sveti Martin na Muri (mađarski Muraszentmárton,; na mjesnom hrvatskom narječju (kajkavskom) se zove Sumarton, je naselje i istoimena općina u Hrvatskoj. Smještena je u Međimurskoj županiji.

U sastavu općine nalazi se 14 naselja: Brezovec, Čestijanec, Gornji Koncovčak, Gradiščak, Grkaveščak, Jurovčak, Jurovec, Kapelščak, Lapšina, Marof, Sveti Martin na Muri, Toplice Sveti Martin, Vrhovljan i Žabnik.

Općina Sveti Martin na Muri smještena je na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske. Područje Općine obuhvaća prostor gdje rijeka Mura ulazi u državni teritorij Republike Hrvatske, a peripanonski se prostor polako pretapa u perialpski.

S površinom od 2525 hektara općina se svrstava u red srednje velikih općina u Međimurskoj županiji, a u red malih općina u Republici Hrvatskoj.

Na prostoru Općine mogu se jasno izdvojiti dva tipa reljefa: nizinski sjeverni dio i brežuljkasti južni dio Općine. Stoga se sjeverni dio uvrštava u područje pleistocenske ravni uz rijeku Muru, a južni dio u Gornje Međimurje.

Meteorološke značajke određene su pripadnošću široj klimatskoj regiji - Panonskoj nizini. Prevladava umjereno svježa kontinentalna klima.

Smješten u dolini između zadnjih sjevernih brežuljaka međimurskih gorica prema rijeci Muri, Sv. Martin na Muri jedna je od najstarijih župa i naselja u ovom dijelu Međimurja.

Ovdje je i važno prethistorijsko arheološko nalazište, a upravo tu je preko rijeke Mure prelazila i znamenita rimska cesta između Ptuja i Lendave (POETOVIO – HALLICANUM). Nije čudno što je kod Sv. Martina pronađeno nalazište vrlo rijetkog rimskog novca i drugih materijalnih ostataka antičke kulture. Ovaj kraj bio je važan u Srednjem vijeku, bilo da se radi o gotičkim i baroknim crkvama ili o starim dvorcima i kurijama (Gradiščak, Lapšina).

Na osnovi termalnog izvora otkrivenog početkom 20. stoljeća nekoliko kilometara južno od naselja Sveti Martin na Muri na lokalitetu zvanom Vučkovec, izgrađen je nakon osamostaljenja Republike Hrvatske na mjestu nekadašnjeg skromnog bazena atraktivni kupališno-zdravstveno-športski kompleks „Toplice Vučkovec“, koji je nedavno preimenovan u „Toplice Sveti Martin“. Kao prvoklasno turističko odredište on posljednjih godina značajno pridonosi gospodarstvenom razvitku Općine.

...Pročitaj cijeli članak