Portal:Zrakoplovstvo/Izdvojeni zrakoplov/11. 2010.

Izvor: Wikipedija

L-13 Blanik je školska jedrilica s dva sjedala koju proizvodi češka tvrtka Let Kunovice od 1956. godine. Najbrojnija je i najrasprostranjenija jedrilica a koristi se u cijelome svijetu.

Razvoj[uredi kôd]

L-13 Blaník je 1956. projektirao Karel Dlouhý na osnovi iskustava Letov XLF-207 Laminara, prve češke jedrilice s laminarnim aeroprofilima krila. L-13 je razvijena za osnovnu obuku letenja, učenje akrobacija i za uvježbavanje preleta. Projekt je osmišljen na pouzdanoj i provjerenoj tehnologiji: metalna konstrukcija, NACA (En: National Advisory Committee for Aeronautics) laminarnim profilima i mnogim standardnim dijelovima iz sovjetske zrakoplovne industrije.

Blanik je u proizvodnju ušao 1958. te je vrlo brzo stekao popularnost kao jeftin, robusan i izdržljiv tip jedrilice koja je jednostavna za letenje i korištenje. Uz raširenost po tadašnjem sovjetskom bloku letjelica je u velikom broju prodavana u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi. Ukupna proizvodnja prelazi 2.650 letjelica, ili više od 3.000 s uključenim raznim inačicama. Gotovo pola stoljeća nakon svog prvog leta još je uvijek najčešće korištena jedrilica u svijetu. Tijekom 1960.-ih Blaník je u preletu postigao mnoge svjetske daljinske rekorde unatoč svojim općenitim osobinama.


...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi