Zabranjeno pušenje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m razdvojbe
Redak 16: Redak 16:
Prva snimka koju su napravili je bila ''Penzioneri na more idu zimi'' na Radio Sarajevu 1981. godine.
Prva snimka koju su napravili je bila ''Penzioneri na more idu zimi'' na Radio Sarajevu 1981. godine.


== Promijene u postavi benda i raspad benda ==
== Promjene u postavi benda i raspad benda ==


Tijekom uspona, članovi benda, do rata, bili su:
Tijekom uspona, članovi benda, do rata, bili su:

Inačica od 6. lipnja 2009. u 00:21

Zabranjeno pušenje je bosanskohercegovački bend, jedan od najpopularnijih na području bivše Jugoslavije.

Jedni su od osnivača kulturnog pokreta New primitives (Novi Primitivizam), uz Plavi orkestar, Elvisa J. Kurtovića, Bombaj Štampu i Crvenu Jabuku, što je svojevrsni jugoslavenski odgovor na britansku punk kulturu i new wave. Organizirali su satiričnu televizijsku emisiju Top Lista Nadrealista koja se prikazivala u bivšoj Jugoslaviji, preko koje su se izrugivali političkom stanju u državi i ratu.

Povijest benda

Bend je osnovan 1981. godine u Sarajevu. Započeo je kao grupa prijatelja iz druge sarajevske gimnazije, koji su živjeli na području Koševa. Na početku su se zvali Pseudobluz bend. Prva postava benda je bila sastavljena od prijatelja iz Top Liste Nadrealista ,a to su bili:

S vremenom, ime benda Pseudobluz bend su promijenili u Pseudobluz bend Zabranjeno Pušenje, nakon čega je igrom slučaja "višak" Pseudobluz bend otpao i tako je bend dobio svoje ime, Zabranjeno Pušenje. Prva snimka koju su napravili je bila Penzioneri na more idu zimi na Radio Sarajevu 1981. godine.

Promjene u postavi benda i raspad benda

Tijekom uspona, članovi benda, do rata, bili su:

Zbog rata i nestabilne političke situacije na Balkanu, tijekom raspada Jugoslavije, Davor Sučić, Darko Ostojić i Faris Arapović su napustili bend. Nenad Janković je pobjegao u Srbiju i tamo ponovno osnovao Zabranjeno Pušenje pod nazivom Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, a u Zagrebu je ponovo osnovano još jedno Zabranjeno Pušenje.

Postava beogradskog benda

Postava zagrebačkog benda

Diskografija