Lustracija u Hrvatskoj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Kako to mislite još? Zar bi trebala postojati? To je pristran stav.
Redak 1: Redak 1:
'''Lustracija u Hrvatskoj''' je pojam o kojim još ne postoji zakonska odredba.
'''Lustracija u Hrvatskoj''' je pojam o kojim ne postoji zakonska odredba.
[[Hrvatska Stranka Prava]] je zakon o lustraciji predložila 1998. i 1999. i oba puta je odbijen većinom glasova [[HDZ]]-a.
[[Hrvatska Stranka Prava]] je zakon o lustraciji predložila 1998. i 1999. i oba puta je odbijen većinom glasova [[HDZ]]-a.



Inačica od 5. rujna 2009. u 11:03

Lustracija u Hrvatskoj je pojam o kojim ne postoji zakonska odredba. Hrvatska Stranka Prava je zakon o lustraciji predložila 1998. i 1999. i oba puta je odbijen većinom glasova HDZ-a.

Prijedlog zakona se odnosi na sprečavanje nositelja nekadašnjih visokih dužnosti u komunističkoj partiji, tajnim policijama, obavještajnoj službi UDBA da i danas budu nositelji vlasti i imaju visoka politička mjesta u RH.

To se prije svega odnosi na predsjednika, premijera, članove Vlade, članove Sabora, zaposlenike tajnih službi, članovi odbora u državnim firmama, sudstvo, urednika i novinara i drugih.

U ostalim zemljama bivšeg komunističkog sustava, osobama koje su sudjelovale u radu ili na bilo koji drugi način surađivale sa tajnim službama bivšeg sustava otvoreno je dano do znanja da se sklone iz javnog života, to u Hrvatskoj nije slučaj. Češka je to napravila još 1991., a Zakoni o lustraciji doneseni su i u Srbiji i Albaniji.

Lustracija je pravna mjera i provodi se unutar pravnog okvira.

Vanjske poveznice