Razlika između inačica stranice »Naraštaji ljudskog roda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m (robot Dodaje: simple:Ages of Man)
m
2. Srebrni vijek. Vječno je [[proljeće]] minulo, i čovjek mora da sagradi primitivna obitavališta radi zaštite od hladnoće i da nauči orati i sijati. Sad on razlučuje dobro i zlo. Ženska figura pravde s mačem i tezuljom (vagom) vidi se gdje lebdi nad krajobrazom dok se muškarci bave domaćim poslovima.
 
3. Željezni vijek. Po Ovidiju, željezni je vijek bio prije [[Opći potop|općega potopa]], ali je po [[Hesiod]]u, koji je bio pravi beotski ratar žuljevitih ruku, bio u "sadašnjosti", punoj nevolje, kao i pohlepe i pakosti bližnjih. Herodot piše daje željezo otkriveno da rani čovjeka (1,68). Prizor prikazuje vojnike kako napadaju bespomoćne žene i djecu, ili koji samo što nisu preklali figuru ovjenčanu [[lovor]]om (personifikaciju učenosti i umjetnosti). Drugi ratnik [[pljačka]] hram i odnosi sveto posuđe. U daljini gori grad.
 
U 17.i 18. stoljeću umjetnici su slijedili Ikonologiju (Iconologia), mitografski rječnik Cesarea Ripe (1593), i prikazivali četiri svjetska vijeka (doba) kao ženske figure s konvencionalnim atributima: lik Zlatnoga vijeka bio je ovjenčan cvijećem, imao je [[košnica|košnicu]] i maslinovu grančicu; Srebrni je imao [[lemeš (plug)|lemeš]] i snop žita; Brončani vitla kopljem; Željezni drži različito oružje i štit sa zmijom ljudske glave (simbol Himbe ili Podmuk-losti).

Navigacijski izbornik