Gradski prijevoz putnika Osijek: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Tipovi električnih tramvaja: -> Duewag, često prometuje na liniji 2
→‎Planovi za budućnost: osvježenje podataka
Redak 95: Redak 95:
* Dana 14.5.2009. potpisan je ugovor o gradnji tramvajske pruge '''Višnjevac'''-'''Josipovac'''. Postoje tri moguće varijante.
* Dana 14.5.2009. potpisan je ugovor o gradnji tramvajske pruge '''Višnjevac'''-'''Josipovac'''. Postoje tri moguće varijante.


* Nastavak tramvajske trase iz Mačkamame (Bosutskog naselja) jednokolosiječnom dvosmjernom prugom (sa pretjecanjem), preko Mercatora i dalje Divaltovom prema Velebitskoj (Bikari). Isplativost je procijenjena kao ograničena, pa je odabrana jednokolosiječna pruga manjeg kapaciteta. Uskoro se očekuje službeno otvaranje (u [[lipnju]] 2009. godine). Time Osijek dobiva još jednu uzdužnu liniju. Kao slijedeća faza se planira proširenje, te spajanje sa Linijom 1 kod Zelenog Polja. Time bi se dobio tramvajski prstenasti sustav.
* Nastavak tramvajske trase iz Bikare, te spajanje sa Linijom 1 kod Zelenog Polja. Time bi se dobio tramvajski prstenasti sustav.


* Nastavak pruge, koja završava u Višnjevcu, dalje kroz Višnjevac (točan datum nepoznat)
* Potpuna reorganizacija gradskog prometa (autobusi van iz središta Grada)
* Potpuna reorganizacija gradskog prometa (autobusi van iz središta Grada)
* Nova tramvajska trasa o kojoj postoje načelni planovi, još nema studije, ali čvrsta odluka postoji: Od Đakovštine(Kruznog toka) preko Retfale (donjim dijelom grada) do trgovačkog centra Emezzeta.
* Nova tramvajska trasa o kojoj postoje načelni planovi, još nema studije, ali čvrsta odluka postoji: Od Đakovštine(Kruznog toka) preko Retfale (donjim dijelom grada) do trgovačkog centra Emezzeta.

* Sadašnji planovi predviđaju godinu 2012 kao završetak.


== Vanjska poveznica ==
== Vanjska poveznica ==

Inačica od 23. siječnja 2011. u 00:11

GPP Osijek
Datoteka:Gpp.PNG
Vrsta javno poduzeće
Osnovana 1884.
Sjedište Nepoznata kratica »H« OsijekHrvatska
Usluge javni prijevoz
Web stranica gpp-osijek.com
Tramvaj u Osijeku (prije renoviranja)

Gradski prijevoz putnika Osijek (kratica GPP) je gradsko trgovačko društvo koji je operater tramvajskog i autobusnog prometa u Osijeku.

Postoji još od davne 1884. godine kada je u Osijeku krenuo konjski tramvaj, prvi u Hrvatskoj. Osijek se može pohvaliti da je imao tramvaj prije mnogih europskih i svjetskih gradova. Primjerice, imao ga je prije San Francisca kojemu je tramvaj danas jedan od zaštitnih znakova. Godine 1926. izvršena je elektrifikacija tramvajske linije koja je do tada bila jednokolosiječna i prolazila je kroz sredinu Tvrđe. Trasa je izravnana i izmještena izvan Tvrđe, te je uveden dvokolosječni promet s okretištima na oba kraja linije (Zeleno polje - Podrgrađe). Današnja okretišta su na istoku Zeleno polje, na zapadu Višnjevac i na jugu Bosutsko naselje (Mačkamama).

Kasnijih godina je dodatno uveden i autobus tako da se prijevoz putnika odvaja na tramvajski i autobusni promet. Osijek je od 2006. poslao stare tramvaje TATRA T3 na obnovu u Češku. Sačuvana su i restaurirana tramvajska električna kola iz 1928., koja služe kao turistički tramvaj koji je od prošle godine stavljen u funkciju. Tramvajski prijevoz se odvija na tri linije (treća nova linija za Bosutsko naselje otvorena je za dan grada 2006. godine). Devet autobusnih linija povezuju cijeli grad te predgrađa. Daljnja širenja tramvajske mreže planiraju se ove godine prema Sjenjaku i Jugu 2.

Tipovi električnih tramvaja

Modernizirani tramvaj tipa ČKD-Tatra T3

Električnih tramvaja su bili uglavnom tipa Škoda, osim što je jedno vrijeme vozio i tramvaj tipa Đuro Đaković, koji su prodani Zagrebu. Novoobnovljene tramvaje je preradila tvornica iz Krna u Češkoj. Samo postolje je ostalo isto, ostatak karoserije je potpuno obnovljen. Osim novog dizajna, unutrašnjost je modernizirana, uveden je LCD display. Najava stanica funkcionira. Stanice su prvi puta u povijesti dobile imena uvođenjem novog sustava obavještavanja putnika. Novi tramvaj je puno tiši i udobniji (ima zvučnu izolaciju i bolja sjedala) i sam sustav ima računalnu potporu. Postoji i tipkalo za stanice, ali se još uvijek koristi centralizirano otvaranje/zatvaranje vrata od strane vozača. Također se koristi manji broj Duewag GT6 tramvaja, koji imaju veći kapacitet putnika.

Tramvajske linije

Detaljnija karta tramvajskih linija u Osijeku
  • Linija 1: Višnjevac - Zeleno Polje (povremeno Višnjevac-Podgrađe)
  • Linija 2: Trg Ante Starčevića - Bikara

Dana 14.5.2009. je izvršena prva službena vožnja sa putnicima na novosagrađenom produžetku tramvajske mreže na potezu Mačkamama-Bikara (Produžetak nekadašnje linije Trg Ante Starčevića-Mačkamama).

Autobusne linije

Osam (tj. devet) glavnih linija, djelomično varirajućih, neke sporedne i povremene linije:

  • 1: (dvojna linija) Kanižlića - G.trg - Jug II
  • 1: (dvojna linija) Petrove gore - Jug II
  • 3 Čepin(Briješće) - Gajev trg - Tenja
  • 3/4: MIO - Gajev trg - Čepin
  • 4: Čepin (Čepinski Martinci) - Gajev trg - Tenja
  • 4a: Čepin - Gajev trg - Tenja
  • 5: Bijelo brdo - Gajev trg - (Petrijevci)Bizovac
  • 6: Ivanovac - Gajev trg - (Bilje) - Darda
  • 7: Laslovo - Gajev trg - (Podravlje) - Tvrđavica
  • 8: Jug II - Zeleno Polje - Bolnica - Jug II (Nemetin - aerodrom Klisa - ne vozi do daljneg)

Ukinute linije:

  • 2: Bosutsko naselje - Divaltova - Hutlerova - G.trg - Bosutsko naselje

Ova kružna linija je ukinuta, jer više ne postoji potreba za njom, nakon puštanja u promet tramvajske linije 2.

Autobusi povezuju ove stanice

Antunovac, Ivanovac, Bosutsko, Brijest, Josipovac, Bijelo Brdo, Jug II, Bilje, Bolnica, Bosutsko, Kanižlićeva, Briješće, Laslovo, Petrove Gore, Bizovac (najnovija linija), Tenja, Čepin, Tvrđavica, Darda (najnovija produzena linija), Mio

Turistički sadržaji

Stari električni restaurirani turistički tramvaj se može iznajmiti za vožnju po tramvajskoj mreži GPP-a. Vođeni su pregovori o ponovnoj donaciji i prebojavanju u originalnu boju jednih tramvajskih kola tipa Đuro Đaković i restauracija za turističku namjenu. Naime, Zagreb je prešao na modernije tramvaje većeg kapaciteta, te se Đuro Đaković tramvaji namjeravaju rashodovati.

Sustav elektronske naplate

1.9.2008 GPP je uveo elektronski sustav naplate "Butra". Sastoji se od plastične kartice sa kreditom. Plastična kartica se kupuje jedanput te se dobije početni kredit. Može se kupiti u vozilu ili u poslovnicama GPP-a. Kredit se može nadoplatiti u poslovnicama GPP-a ili u vozilu. Karticu je potrebno prisloniti na automat pri ulasku i izlasku. Ući se može samo na prednja vrata, a izaći na srednja i stražnja vrata. Prilikom ulaska, s kartice se skine iznos za prijevoz, koji vrijedi 45 minuta, za neograničen broj vožnji. Potrebno je odjaviti se prilikom izlaska, ukoliko se želi koristiti presjedanje u roku od 45 minuta. Prilikom presjedanja i izlaska, prikazuje se poruka o prijelaznoj vožnji.

Automat za prijavu/odjavu posjeduje tri lampice, zelenu, žutu i crvenu.

  • zelena - sve u redu
  • žuta - komunikacija u tijeku. Potrebno je pričekati gašenje ove lampice, i ne odmicati karticu prije, inače dolazi do greške.
  • crvena - došlo je do greške. Ukoliko je preostali iznos nedovoljan (prilikom ulaska), nije dozvoljena vožnja i potrebno je nadoplatiti karticu. Ako ostane svijetliti prilikom izlaska, pročitati grešku, te eventualo ponoviti odjavu.

Na zaslonu uređaja se prikazuje iznos, te eventualna pogreška, koju treba čitati. Prilikom vožnje i tijekom izlaska prikazuje se naziv slijedećeg stajališta. Kada se pojavi željeno stajalište za izlaz, moguće je odmah se odjaviti.

Postoji i mjesečna karta, koja vrijedi cijeli mjesec za neograničen broj vožnji, ali samo određene kategorije stanovništva Osijeka imaju pravo na nju.

Ukoliko više nije potrebna, moguće ju je vratiti uz povrat neiskorištenog kredita (mora imati ispravnu prijavu!) vozaču prilikom izlaska ili na prodajnom mjestu GPP-a.

Također, moguće je kupiti i jednokratnu kartu, koja vrijedi 45 minuta, za neograničen broj vožnji. Plaćanje se vrši gotovinom, a kao potvrda se dobije račun. Prilikom prelaska je potrebno račun pokazati vozaču.

Planovi za budućnost

  • Dana 14.5.2009. potpisan je ugovor o gradnji tramvajske pruge Višnjevac-Josipovac. Postoje tri moguće varijante.
  • Nastavak tramvajske trase iz Bikare, te spajanje sa Linijom 1 kod Zelenog Polja. Time bi se dobio tramvajski prstenasti sustav.
  • Potpuna reorganizacija gradskog prometa (autobusi van iz središta Grada)
  • Nova tramvajska trasa o kojoj postoje načelni planovi, još nema studije, ali čvrsta odluka postoji: Od Đakovštine(Kruznog toka) preko Retfale (donjim dijelom grada) do trgovačkog centra Emezzeta.

Vanjska poveznica

Predložak:Vrste tramvaja u Hrvatskoj