Gradski prijevoz putnika Osijek

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sinnbild Straßenbahn.svg
Tramvajski promet u Osijeku
slika
Tramvaj u Osijeku (prije renoviranja)
Opće informacije
Država Hrvatska
Grad Osijek
Otvaranje 1884.
Elektrifikacija 1926.
Operator GPP Osijek
WWW www.gpp-osijek.com
Infrastruktura
Duljina trase 17 km
Širina kolosijeka 1000 mm
Depoi Višnjevac (sve linije)
Operacija
Linije 1, 2
Vozni park Tatra T3R.PV (17 vozila) i Düwag GT6 (9 vozila)
Dijagram
dijagram
Portal Portal.svg Tramvajski promet
GPP Osijek
Vrsta javno poduzeće
Osnovana 1884.
Sjedište Flag of Croatia.svg Osijek, Hrvatska
Usluge javni prijevoz
Web stranica gpp-osijek.com

Gradski prijevoz putnika Osijek (kratica GPP) je gradsko trgovačko društvo koji je operater tramvajskog i autobusnog prometa u Osijeku.

Postoji još od davne 1884. godine kada je u Osijeku krenuo konjski tramvaj, prvi u Hrvatskoj. Osijek se može pohvaliti da je imao tramvaj prije mnogih europskih i svjetskih gradova. Primjerice, imao ga je prije San Francisca kojemu je tramvaj danas jedan od zaštitnih znakova. Godine 1926. izvršena je elektrifikacija tramvajske linije koja je do tada bila jednokolosiječna i prolazila je kroz sredinu Tvrđe. Trasa je izravnana i izmještena izvan Tvrđe, te je uveden dvokolosječni promet s okretištima na oba kraja linije (Zeleno polje - Podgrađe). Današnja okretišta su na istoku Zeleno polje, na zapadu Višnjevac i na jugu Bikara.

Kasnijih godina je dodatno uveden i autobus tako da se prijevoz putnika odvaja na tramvajski i autobusni promet. Osijek je od 2006. poslao stare tramvaje TATRA T3 na obnovu u Češku. Sačuvana su i restaurirana tramvajska električna kola iz 1928., koja služe kao turistički tramvaj koji je od prošle godine stavljen u funkciju. Tramvajski prijevoz se odvija na dvije linije. Devet autobusnih linija povezuju cijeli grad te predgrađa.

Tipovi električnih tramvaja[uredi VE | uredi]

Modernizirani tramvaj tipa ČKD-Tatra T3

Električnih tramvaja su bili uglavnom tipa Škoda, osim što je jedno vrijeme vozio i tramvaj tipa Đuro Đaković, koji su prodani Zagrebu. Novoobnovljene tramvaje je preradila tvornica iz Krna u Češkoj. Samo postolje je ostalo isto, ostatak karoserije je potpuno obnovljen. Osim novog dizajna, unutrašnjost je modernizirana, uveden je LCD display. Najava stanica funkcionira. Stanice su prvi puta u povijesti dobile imena uvođenjem novog sustava obavještavanja putnika. Novi tramvaj je puno tiši i udobniji (ima zvučnu izolaciju i bolja sjedala) i sam sustav ima računalnu potporu. Postoji i tipkalo za stanice, ali se još uvijek upotrebljava centralizirano otvaranje/zatvaranje vrata od strane vozača. Upotrebljava se i manji broj Duewag GT6 tramvaja, koji imaju veći kapacitet putnika.

Tramvajske linije[uredi VE | uredi]

 • 1: Višnjevac-T.a.s.-Zeleno Polje
 • 2: Trg Ante Starčevića - Bikara

Autobusne linije[uredi VE | uredi]

 • 1:Kanižlićeva/Vijenac Petrove gore - Gajev trg - Jug II
 • 3a: Čepin - Gajev trg - Tranzit
 • 3b: Cvjetno naselje - Gajev trg - Remiza
 • 4a: Čepin 4 - Gajev trg - MIO
 • 4b: Briješće - Gajev trg - Tenja
 • 5: Josipovac - Gajev trg - Bijelo brdo
 • 6: Ivanovac - Gajev trg - MIO - Tvrđavica
 • 7: Đakovština - Gajev trg - Industrijska zona Nemetin
 • 8: Jug II - Zeleno Polje - Bolnica - Jug II

Autobusi povezuju ove stanice[uredi VE | uredi]

Bosutsko, Brijest, Josipovac, Bijelo Brdo, Jug II, Bolnica, Kanižlićeva, Briješće, Petrove Gore,Čepin, Tvrđavica, Mio

Turistički sadržaji[uredi VE | uredi]

Stari električni restaurirani turistički tramvaj se može iznajmiti za vožnju po tramvajskoj mreži GPP-a. Vođeni su pregovori o ponovnoj donaciji i prebojavanju u originalnu boju jednih tramvajskih kola tipa Đuro Đaković i restauracija za turističku namjenu. Naime, Zagreb je prešao na modernije tramvaje većeg kapaciteta, te se Đuro Đaković tramvaji namjeravaju rashodovati.

Sustav elektronske naplate[uredi VE | uredi]

Dana 1. rujna 2008. GPP uveo je elektronski sustav naplate "Butra". Sastoji se od plastične kartice sa kreditom. Plastična kartica se kupuje jedanput te se dobije početni kredit. Može se kupiti u vozilu ili u poslovnicama GPP-a. Kredit se može nadoplatiti u poslovnicama GPP-a,u vozilu i kioscima Tiska. Karticu je potrebno prisloniti na automat pri ulasku i izlasku. Ući se može samo na prednja vrata, a izaći na srednja i stražnja vrata. Prilikom ulaska, s kartice se skine iznos za prijevoz, koji vrijedi 60 minuta, za neograničen broj vožnji. Potrebno je odjaviti se prilikom izlaska ako se želi iskoristiti presjedanje u roku od 60 minuta. Prilikom presjedanja i izlaska, prikazuje se poruka o prijelaznoj vožnji.

Automat za prijavu/odjavu posjeduje tri lampice, zelenu, žutu i crvenu.

 • zelena - sve u redu
 • žuta - komunikacija u tijeku. Potrebno je pričekati gašenje ove lampice, i ne odmicati karticu prije, inače dolazi do greške.
 • crvena - došlo je do greške. Ako je preostali iznos nedovoljan (prilikom ulaska), nije dozvoljena vožnja i potrebno je nadoplatiti karticu. Ako ostane svijetliti prilikom izlaska, pročitati grešku, te eventualo ponoviti odjavu.

Na zaslonu uređaja se prikazuje iznos, te eventualna pogreška, koju treba čitati. Prilikom vožnje i tijekom izlaska prikazuje se naziv slijedećeg stajališta. Kada se pojavi željeno stajalište za izlaz, moguće je odmah se odjaviti.

Postoji i mjesečna karta, koja vrijedi cijeli mjesec za neograničen broj vožnji, ali samo određene kategorije stanovništva Osijeka imaju pravo na nju.

Ako više nije potrebna, moguće ju je vratiti uz povrat neiskorištenog kredita (mora imati ispravnu prijavu!) vozaču prilikom izlaska ili na prodajnom mjestu GPP-a.

Također, moguće je kupiti i jednokratnu kartu, koja vrijedi 60 minuta, za neograničen broj vožnji. Plaćanje se vrši gotovinom, a kao potvrda se dobije račun. Prilikom prelaska je potrebno račun pokazati vozaču. Moguće je kupiti i dnevnu kartu kod vozača, kioscima Tiska i u prodajnim mjestima GPP-a.

Planovi za budućnost[uredi VE | uredi]

 • Dana 14. svibnja 2009. potpisan je ugovor o gradnji tramvajske pruge Višnjevac-Josipovac. Postoje tri moguće varijante.
 • Nastavak tramvajske trase iz Bikare, te spajanje sa Linijom 1 kod Zelenog Polja. Time bi se dobio tramvajski prstenasti sustav.
 • Potpuna reorganizacija gradskog prometa (autobusi van iz središta Grada)
 • Nova tramvajska trasa o kojoj postoje načelni planovi, još nema studije, ali čvrsta odluka postoji: Od Đakovštine(Kruznog toka) preko Retfale (donjim dijelom grada) do trgovačkog centra Emezzeta.

Vanjska poveznica[uredi VE | uredi]