Šavija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 178.223.68.150, vraćeno na zadnju inačicu suradnika SpeedyBot
Redak 1: Redak 1:
'''Šavija''' (Shawiya), [[Berberi|berbersko]] pleme u [[Maghreb]]u sa platoa [[Aures]] u gorju [[Atlas (gorje)|Atlas]] na sjeveru [[Alžir]]a. Šavije su danas poglavito stočari, uzgajivači ovaca i koza, a drže i mule i magarce, a u novije doba počeli su se baviti i farmerskim poslovima. Kao nomadi sa svojim stadima kraću se između planinskog područja i [[Sahara|Sahare]]. Mule i magarci služe im kao tovarne životinje. Tijekom zime spuštaju se sa stadima u toplije ravnice, dok proljeće i ljeto provode na planinskim pašnjacima.
Nosioci prezimena Šavija vuku korjene iz najranije prošlosti Glamoča. Bratstvo Šavija ovdje je još od vremena doseobe Srba Galmočana,čak tamo od Polablja.Gotovo svo stanovništvo Gornjeg Vagana činile su Šavije,kojih je u selu bilo 76 u 27 domaćinstava.

Stočarsko bratstvo Šavija je za turskog vakta imalo samo u jednom domaćinstvu 3900 ovaca i koza,30 krava i 12 volova,a danas (1991.) svo selo ne raspolaže sa tolikim blagom.
Šavija-sela sastoje se od proširenih obitelji čije se nasljeđe vodi kroz mušku liniju, a smještena su ispod gorskih vrhunaca. Tradicionalna vlast sastoji se od seoskog vijeća jamaa, u koji mogu biti uključeni svi odrasli muškarci.
Šavijama je krsna slava sveti Nikola.

Motivacija ovom izuzetno rijetkom i vrlo neobičnom prezimenu kao ni njihovo navodno doseljenje u Glamoč iz Petrova polja,kao i od Drniša ili Livna,pa cak i tamo od Šavnika,ne može da bude na svom mjestu,jer ovdašnje Šavije o tome pojma nemaju.A znaju uostalom ,da su ovdje od kada je Glamoča,odnosno da su starinici.Sto znači: Šavije nisu nikakvi doseljenici ni od kuda,ni iz Dalmacije,a niti iz Crne Gore,već su pravi pravcati Galmočani i ovdje su od vremena doseobe Srba Glamočana na Balkan iz Polablja,odnosno još od ranog srednjeg vijeka i jedni su od najstarijih rodova unutar tog plemena!
Godine [[1993]]. dolazi do oružanih muslimanskih napada na berberska sela [[Kabili|Kabila]] i Šavija, što će dovesti do berberskih represija kroz sljedećih nekoliko godina.
Inače,sama rijec "šava" iz koje je izvedeno ovo neobično i rijetko prezime,upotrebljava se i danas kod Glamočana za označavanje tankog pruća od kojeg se mogu sačiniti sepeti i korpe taljige.

Službeno oni se vode kao sunitski muslimani, ali oni imaju malo znanja o Kuranu i [[islam]] nikad nije u potpunosti izbrisao njihove stare tradicije i pred-islamska vjerovanja <ref>[http://www.joshuaproject.net/peopctry.php?rog3=AG&rop3=108925 Shawiya of Algeria]</ref>.

Jezik kojim govore, [[tachawit]], chaouia, chawi, shawiya, shawia ili tacawit, pripada skupini sjevernih berberskih jezika, podskupini zenati, a ima oko 1,400,000 govornika (1993) <ref>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=shy Tachawit]</ref>.

Populacija Shawiya po nekima izvorima iznosi oko 2,202,000 <ref>[http://www.joshuaproject.net/peoples.php?rop3=108925 Shawiya]</ref>, od čega 1,838,000 u Alžiru a ostali u Francuskoj (185,000), nadalje [[Belgija]], [[Njemačka]], [[Tunis]], [[Italija]], [[Maroko]].

== Izvori ==
{{izvori}}

[[Kategorija:Berberi]]
[[Kategorija:Etničke grupe Alžira]]

Inačica od 17. travnja 2011. u 23:30

Šavija (Shawiya), berbersko pleme u Maghrebu sa platoa Aures u gorju Atlas na sjeveru Alžira. Šavije su danas poglavito stočari, uzgajivači ovaca i koza, a drže i mule i magarce, a u novije doba počeli su se baviti i farmerskim poslovima. Kao nomadi sa svojim stadima kraću se između planinskog područja i Sahare. Mule i magarci služe im kao tovarne životinje. Tijekom zime spuštaju se sa stadima u toplije ravnice, dok proljeće i ljeto provode na planinskim pašnjacima.

Šavija-sela sastoje se od proširenih obitelji čije se nasljeđe vodi kroz mušku liniju, a smještena su ispod gorskih vrhunaca. Tradicionalna vlast sastoji se od seoskog vijeća jamaa, u koji mogu biti uključeni svi odrasli muškarci.

Godine 1993. dolazi do oružanih muslimanskih napada na berberska sela Kabila i Šavija, što će dovesti do berberskih represija kroz sljedećih nekoliko godina.

Službeno oni se vode kao sunitski muslimani, ali oni imaju malo znanja o Kuranu i islam nikad nije u potpunosti izbrisao njihove stare tradicije i pred-islamska vjerovanja [1].

Jezik kojim govore, tachawit, chaouia, chawi, shawiya, shawia ili tacawit, pripada skupini sjevernih berberskih jezika, podskupini zenati, a ima oko 1,400,000 govornika (1993) [2].

Populacija Shawiya po nekima izvorima iznosi oko 2,202,000 [3], od čega 1,838,000 u Alžiru a ostali u Francuskoj (185,000), nadalje Belgija, Njemačka, Tunis, Italija, Maroko.

Izvori