Psolike zvijeri: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 142 bajta ,  prije 9 godina
bez sažetka
m (r2.7.1) (robot Dodaje: zh-min-nan:Káu-hêng-lūi)
No edit summary
}}
 
'''Canoidea (Psolike životinje)''' (znanstveni sinonimi: Mustelida, Ursida<ref>[http://www.biolib.cz/en/taxon/id38141/ BioLib Caniformia Kretzoi, 1938]</ref>) - su podred unutar reda [[zvijeri]] (Carnivora). Uglavnom imaju šiljaste njuške i hodaju na šapama u koje se kandže ne mogu uvući (za razliku od [[Feloidea]]).
 
Tradicionalno, natporodicapodred Canoidea se dijeli na sljedeće porodice: [[psi|pse]], [[kune]], [[medvjedi|medvjede]] (ili velike medvjede) kao i [[rakuni|rakune]] (ili male medvjede). Malo je nejasan položaj panda medvjeda. Njih se ranije smještalo u zasebnu porodicu "mačjih medvjeda". Međutim, njihov položaj još nije opće prihvaćen. Neki ih jednostavno dijele u grupu velikih ([[medvjedi]]) i grupu malih medvjeda ([[rakuni]]), dok drugi ([http://www.prirodopis.com/Animalia/Chordata/Mammalia/Carnivora/mesozderi.htm]) smatraju da nije jasno kojoj porodici pripadaju, pa ih smještaju u samostalnu grupu.
 
Kako su se i [[tuljani]] razvili od psolikih predaka, i njih se, sve tri porodice - ([[ušati tuljani]], [[pravi tuljani]] i [[morž|morževi]]), smješta u ovu natporodicu.
: porodica [[Medvjedi]] ''(Ursidae)''
: porodica [[Psi]] ''(Canidae)''
== Izvori ==
 
{{izvori}}
== Vanjske poveznice ==
*[http://www.cogsci.indiana.edu/farg/harry/bio/zoo/doglike.htm Superfamily Canoidea]

Navigacijski izbornik