Psolike zvijeri

Izvor: Wikipedija
Psolike zvijeri
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Podred: Caniformia
Kretzoi, 1938
Porodice
Vidi tekst

Psolike zvijeri (Caniformia; znanstveni sinonimi: Mustelida, Ursida[1]) - su podred unutar reda zvijeri (Carnivora). Uglavnom imaju šiljaste njuške i hodaju na šapama u koje se kandže ne mogu uvući (za razliku od Feloidea).

Tradicionalno, podred Caniformia se dijeli na sljedeće natporodice Canoidea, Musteloidea, Phocoidea, Ursoidea i nestalu Amphicyonoidea†, a najvažnije porodice su: pse, kune, medvjede (ili velike medvjede) kao i rakune (ili male medvjede). Malo je nejasan položaj panda medvjeda. Njih se ranije smještalo u zasebnu porodicu "mačjih medvjeda". Međutim, njihov položaj još nije opće prihvaćen. Neki ih jednostavno dijele u grupu velikih (medvjedi) i grupu malih medvjeda (rakuni), dok drugi ([1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. srpnja 2007. (Wayback Machine)) smatraju da nije jasno kojoj porodici pripadaju, pa ih smještaju u samostalnu grupu.

Kako su se i tuljani razvili od psolikih predaka, i njih se, sve tri porodice - (ušati tuljani, pravi tuljani i morževi), smješta u ovu natporodicu.

Razdioba (porodice)[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]