Tlak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Rubinbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.3) (robot Dodaje: uz:Bosim
Redak 105: Redak 105:
[[uk:Тиск]]
[[uk:Тиск]]
[[ur:دباؤ]]
[[ur:دباؤ]]
[[uz:Bosim]]
[[vi:Áp suất]]
[[vi:Áp suất]]
[[yi:דרוק]]
[[yi:דרוק]]

Inačica od 5. ožujka 2013. u 01:44

Tlak (p) ili pritisak se, posve općenito, definira kao omjer sile (F) i površine (A) na koju ta sila djeluje pod pravim kutem. Možemo pisati

.

Proizlazi da je mjerna jedinica za tlak njutn po metru kvadratnom (N/m2). Ta izvedena mjerna jedinica se kraće naziva paskal (Pa).

Tlak je, u većini slučajeva, pojam vezan uz izučavanje fluida (tekućina i plinova), međutim i u fizici čvrstih tijela baratamo tim pojmom - npr. kontaktni tlakovi između čvrstih tijela u dodiru.


Za bolje razumijevanje tlaka, dobro je objasniti uzrok njegove pojave kod fluida.

  • Kod tekućina, tlak će se javiti u dva slučaja (više o tome u mehanici fluida):
    • Prilikom djelovanja gravitacije ili inercijalnih sila, kada će sve čestice tekućine dobiti težinu te će djelovati nekom ukupnom silom u smjeru djelovanja rezultantne sile polja u kojem se tekućina nalazi. Takvo djelovanje će proizvesti hidrostatski tlak.
    • Prilikom gibanja (strujanja) tekućine, kada će na neku prepreku strujanju djelovati sila dinamičkog tlaka, i to na površini u koju tekućina udara.
  • Kod plinova će uvijek postojati tlak ukoliko je promatrana masa plina ograničena čvrstim stijenkama. Čestice plina se u prostoru slobodno i kaotično gibaju sudarajući se međusobno i sa stijenkama s kojima je plin omeđen. Pri svakom sudaru čestica prenosi neki impuls sile na stijenke, a ukupna sila u jedinici vremena jednaka je zbroju svih sila prenesenih svim udarima na promatranoj površini stijenke koji su se desili u promatranom vremenu. Tlak plina je općenito ovisan o temperaturi (više o tome u termodinamici).


Neke alternativne jedinice za tlak su:


Povezani pojmovi

Reference