Termodinamika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tipični termodinamički proces na primjeru osnovnog rada parnog stroja (crvena = vrlo vruće, žuto = manje vruće, plava = konačna temperatura medija)

Termodinamika je grana fizike koja proučava energiju, rad, toplinu, entropiju, entalpiju i spontanost procesa (Gibbsovu energiju).

Termodinamika proučava veze između toplinske energije i ostalih oblika energije koje se u tvarima izmjenjuju u uvjetima ravnoteže. Naime, gotovo svaki oblik energije u svojoj pretvorbi prelazi na kraju u energiju toplinskog kretanja. Tako npr. trenje, električna energija, energija kemijske reakcije, svjetlosna energija i druge pretvorbama prelaze u toplinu.

Zakoni termodinamike[uredi VE | uredi]

Nulti zakon termodinamike (definicija temperature)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Nulti zakon termodinamike
Temperatura je skalarna veličina svojstvena termodinamičkim sustavima u ravnoteži, na takav način da je jednakost temperatura nužan uvjet za termodinamičku ravnotežu. Nulti zakon termodinamike kaže da više sustava prepušteni sami sebi teže u postizanju ravnoteže: toplinske, kemijske, mehaničke, nakon nekog vremena.

Prvi zakon termodinamike – zakon o očuvanju energije[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Prvi zakon termodinamike

Energija se ne može stvoriti ni iz čega niti se može uništiti, već se može samo prenijeti iz jednog oblika u drugi, ili s jednog tijela na drugo.

Alternativna formulacija glasi: nemoguće je napraviti stroj (perpetuum mobile) koji bi stvarao energiju ni iz čega.

Drugi zakon termodinamike[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Drugi zakon termodinamike

Nemoguć je proces u kome bi toplina spontano prelazila s tijela niže temperature na tijelo više temperature. Također je nemoguć pepertuum mobile druge vrste tj. nije moguće dobiti korisni mehanički rad uz samo jedan toplinski spremnik.

Alternativno se govori o gubicima rada zbog nepovratnosti procesa, tj. u realnim procesima je za povratak u početno stanje potrebno uložiti energiju. Ta nepovratnost se mjeri porastom entropije.

Treći zakon termodinamike[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Treći zakon termodinamike

Ako je entropija svakog elementa u njegovom najstabilnijem stanju na T=0 K uzeta kao 0, svaka supstanca ima pozitivnu energiju, koja na T= 0 K može postati i koja postaje 0 za perfektne kristalne supstance. Treba naglasiti da 3. zakon termodinamike ne tvrdi da su entropije na T= 0 K jednake nula, on prije ukazuje na činjenicu da svi perfektni materijali na toj temperaturi imaju istu entropiju.

Nije moguće konačnim brojem procesa sniziti temperaturu bilo kojeg sustava na 0 Kelvina.

Sve entropije su iste na apsolutnoj nuli (-273,15 °C) i imaju svoju minimalnu (konačnu) vrijednost (entropije svih sustava i podsustava teže jednakoj vrijednosti apsolutnoj nuli).

Neki češći termini:

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P physics.png Nedovršeni članak Termodinamika koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.