Prijeđi na sadržaj

Eva Lips: razlika između inačica

Dodana 2 bajta ,  prije 16 godina
bez sažetka
({{zaglavlje}})
No edit summary
{{zaglavlje}}
[[Slika:EvaLips.jpg|frame|Eva Lips (1906.-1988.).]] '''Eva Lips''' (6.2.1906. - 24.06.1988).- Eva Lips, rođena [[Wiegandt]]u, Njemačkau Njemačkoj, dr. filozofije, profesorica [[etnologija|etnologije]] i uporedne sociologije, bila je direktor Julius-Lips instituta za etnologiju i uporednu [[sociologija|sociologiju]] od 1951. do 1969. Nakon povratka iz emigracije u [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]], zalagala se u prvom redu za stvaranje realne slike o [[Indijanci]]ma, temeljeći se pri tome prije svega na terenskim istraživanjima koja je provodila zajedno sa svojim mužem, [[Juliusom Lips]]-om.
Eva Lips, rođena Wiegandt, rodila se 6.2.1906. kao drugo dijete porodice dr. [[Ernst WiegandtaWiegandt]]a. Otac, jedan od najpoznatijih izdavača u [[Leipzig]]u, gradu knjiga, glazbe i univerziteta, vodio je izdavačku kuću koju je osnovao još njegov djed u tradiciji građanskog liberalizma. Gosti u kući su redovno bili autori, povremeno umjetnici, a rjeđe i poznati pravnici s univerziteta ili susjednog suda.
Kao učenica, čitala je rukopise koje je dobivao njen otac, naučila čitati korekture i vježbala se u pisanju vlastitih tekstova. Prvi naslov njenog spisateljskog opusa je "''Duša kaktusa''", štampana 7.1.1923. u Leipziškom dnevnom listu, biljkama koje je cijeli život njegovala, uzgajala i kupovala. Do duboke starosti [[kaktus]]i su u velikom broju ukrašavali njenu kućnu radnu sobu.