Razlika između inačica stranice »Franjo Klein«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 62 bajta ,  prije 7 godina
bez sažetka
== Životopis ==
Franjo Klein rođen je u [[Beč|Beču]] 1828. godine. Upisao je studij arhitekture na bečkoj Akademiji 1847. godine, ali ga nije završio. U [[Zagreb]] dolazi 1851. godine te se zapošljava kod vojnog graditeljskog ravnateljstva. U toj službi ostaje do 1861. kada je primljen u gradski ceh grada Zagreba i počinje samostalni rad. Godine 1869. priključio mu se [[Janko Nikola Grahor]] te oni zajedno osnivaju građevno poduzetništvo. To poduzeće, u kojem je Klein projektirao, a Grahor vodio poslove, dalo je pečat zagrebačkoj arhitekturi sedamdesetih. No pretkraj desetljeća situacija se mijenja. Grahor i Klein nisu više ni jedina, a ni najuspješnija graditeljska tvrtka. Godine 1886. Klein izlazi iz tvrtke i nastavlja samostalno projektirati.
Umro je 26. 8. 1889. godine. <ref name="Bedenko"> Bedenko, Vladimir, Franjo Klein i razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu, u: Historicizam u Hrvatskoj, katalog izložbe, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 1997, str. 87-88. </ref>, a pokopan je u Arkadama na zagrebačkom groblju [[Mirogoj]].
 
Franjo Klein obilježio je razdoblje ranog [[historicizam|historicizma]] u Hrvatskoj. On je u zagrebačku arhitekturu uveo stil romantičnog historicizma i ostao njegov najznačajniji predstavnik. U svojim je projektima nastojao prevladati provincijski zaostatak naše arhitekture u odnosu na srednjoeuropsku – i to mu je uspjelo. Pažljivo je pratio promjene koje su se sredinom stoljeća događale u [[Beč|bečkoj]] arhitekturi te ih prilagođavao našem prostoru i željama naručitelja.

Navigacijski izbornik