Molve

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Molve. Za druga značenja pogledajte Molve (razdvojba).
Molve
Molve (grb).gif
Molve na karti Hrvatska
Molve
Molve
Molve na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Koprivničko-križevačka
Načelnik općine Zdravko Ivančan
Naselja u sastavu općine Čingi-Lingi, Molve, Molve Grede, Repaš
Površina 52,97 km2
Stanovništvo (2001.) 2.379
Broj stanovnika
Molve, Koprivničko-križevačka [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Molve 1432
Molve Grede 280
Repaš 468
Čingi-Lingi 9

Ukupno [uredi] 2379 2189

Poštanski broj 48327 Molve
Središte Molva

Molve su općina u Hrvatskoj. Nalaze se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina se nalazi na desnoj obali rijeke Drave, osim naselja Repaš, koje se nalazi u Prekodravlju. Kroz općinu prolazi državna cesta D210, koja ju spaja sa Virjem na jugu i Golom na sjeveru.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu stanovništva iz 2011. općina je imala 2.189 stanovnika, raspoređenih u 4 naselja:[1]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Načelnik Općine je Zdravko Ivančan (HSS). Općina je podijeljena na četiri mjesna odbora: Molve, Molve Grede, Repaš i Gornja Šuma (za naselje Čingi-Lingi te dio naselja Molve koji obuhvaća zaseoke Gornja Šuma i Molve Ledine).[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ime Molve dolazi od mlinova na rijeci Dravi i njenim pritocima. Iako se posrednim putem može saznati da su Molve postojale u 13. stoljeću, prvi put se pouzdano spominju 1330. Prema ispravi iz 1366. vidi se da je u Molvama bilo središte maloga istoimena feudalnog posjeda, koji 1397. kralj Žigmund daje sinovima Ivana od Kanjiže. U 15. st. ulaze u sastav Koprivničko-đurđevačko-prodavičkog vlastelinstva. Kapela čudotvorne Majke Božje Molvarske se spominje od 1501.[3] Iz srednjovjekovne kapele sačuvao se drveni gotički kip Majke Božje, nastao oko 1470. godine. Čudotvornost kipa je Molve pretvorilo u marijansko svetište i središte hodočašćenja vjernika. Selo i kapelu su opustošile Osmanlije, a stanovništvo se pred njima iseljava. Tijekom demografske obnove Podravine, sredinom 17. stoljeća, dolazi do obnove Molva, a selo su naselili stanovnici iz susjednih naselja te iz Hrvatskog zagorja i Međimurja. Župa je osnovana 1665., a župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo građena je od 1855. do 1863.[4] Sagrađena je zahvaljujući nastojanjima generala Ignaca Čivića prema projektima arhitekta Franje Kleina, jednog od najvažnijih predstavnika romantizma u Hrvatskoj. Riječ je o jednoj od najvećih i najreprezentativnijih crkava podignutih u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Najveći dio inventara crkve nastao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća za župnika Blaža Tomašića. Glavni oltar naručen u Tirolu i izgrađen u radionicama čuvenog kipara Ferdinanda Stuflessera, dopremljen u Molve 1897. godine zajedno sa četiri velika kipa: sv. Lucije, sv. Barbare, sv. Roka i sv. Florijana.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Nakon razvojačenja Đurđevačke pukovnije 1871. Molve postaju središte općine. Godine 1904./05. osnovana je jedna od prvih mjesnih organizacija HPSS-a. U 1974. pronađeno je nalazište zemnog plina, jedno od najvažnijih u Hrvatskoj, a 1978. počela je njegova eksploatacija. Molve su jedno od središta hrvatskoga naivnog slikarstva s galerijom osnovanom 1994.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Eksploatiranje nalazišta zemnog plina. Poznato plinsko i plinsko-kondeznatno polje Molve, otkriveno u drugoj polovici 1970-ih,[5] koje proizvodi 30% plina za Hrvatsku i ima najmoderniji pogon za preradu plina u ovom dijelu Europe.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

 • Osnovna škola Molve

Kultura[uredi | uredi kôd]

 • Marija fest, festival marijanskih pjesama
 • KUD Molve
 • Hrvatsko nacionalno svetište gdje se slavi sv. Filomena, gdje je jedini kip te svetice u Hrvatskoj. Hodočasti joj se od 2008., nakon što su Molvarci, točnije molvarski župnik fra Ivan Poleto, 2007. otkrili sazidanog u svojoj župnoj crkvi ispod pokrajnjeg oltara sv. Antuna kip sv. Filomene, jedini kip u Hrvatskoj te svetice.[6]
 • predloženi hidrološki spomenik prirode Čingi-Lingi

Šport[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. STANOVNIŠTVO PREMA STAROSTI I SPOLU PO NASELJIMA, POPIS 2011. dzs.hr. 2011. Pristupljeno 9. veljače 2020.
 2. Općinsko vijeće Općine Molve. 27. ožujka 2013. Statut Općine Molve (PDF). molve.hr. Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije. Pristupljeno 9. veljače 2020.
 3. http://www.zupa-molve.com/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=60/
 4. http://www.zupa-molve.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=59/
 5. Istraživanje i proizvodnja ugljikovodika u Hrvatskoj Page white acrobat.png(PDF) (1,3 MB)
 6. IKA Prvo nacionalno hodočašće otkrivenom kipu sv. Filomene u Molvama 28. siječnja 2008. (pristupljeno 12. listopada 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Molve koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.