Molve

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Molve. Za druga značenja, pogledajte Molve (razdvojba).
Molve
Molve (grb).gif
Molve na karti Hrvatska
Molve
Molve
Molve na karti Hrvatske
Koordinate: 46°07′N 17°02′E / 46.11°N 17.03°E / 46.11; 17.03
Županija Koprivničko-križevačka
Načelnik općine Zdravko Ivančan
Naselja u sastavu općine Čingi Lingi, Molve, Molve Grede, Repaš
Površina 52,97 km2
Stanovništvo (2001.) 2.379
Poštanski broj 48327 Molve
Središte Molva

Molve su općina u Hrvatskoj. Nalaze se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Uprava[uredi VE | uredi]

Načelnik Općine je Zdravko Ivančan (HSS). Općina je podijeljena u četiri mjesna odbora: Molve Grede, Repaš, Molve i Gornja šuma (za naselje Čingi Lingi te dio naselja Molve koji obuhvaća zaseoke Gornja šuma i Molve ledine).

Povijest[uredi VE | uredi]

Ime Molve dolazi od mlinova na rijeci Dravi i njenim pritocima. Iako se posrednim putem može saznati da su Molve postojale u 13. stoljeću, prvi put se pouzdano spominju 1330. Prema ispravi iz 1366. vidi se da je u Molvama bilo središte maloga istoimena feudalnog posjeda, koji 1397. kralj Žigmund daje sinovima Ivana od Kanjiže. U 15. st. ulaze u sastav Koprivničko-đurđevačko-prodavičkog vlastelinstva. Kapela čudotvorne Majke Božje Molvarske se spominje od 1501.[1] Iz srednjovjekovne kapele sačuvao se drveni gotički kip Majke Božje, nastao oko 1470. godine. Čudotvornost kipa je Molve pretvorilo u marijansko svetište i središte hodočašćenja vjernika. Selo i kapelu su opustošile Osmanlije, a stanovništvo se pred njima iseljava. Tijekom demografske obnove Podravine, sredinom 17. stoljeća, dolazi do obnove Molva, a selo su naselili stanovnici iz susjednih naselja te iz Hrvatskog zagorja i Međimurja. Župa je osnovana 1665., a župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo građena je od 1855. do 1863.[2] Sagrađena je zahvaljujući nastojanjima generala Ignaca Čivića prema projektima arhitekta Franje Kleina, jednog od najvažnijih predstavnika romantizma u Hrvatskoj. Riječ je o jednoj od najvećih i najreprezentativnijih crkava podignutih u Hrvatskoj u 19. stoljeću uopće. Najveći dio inventara crkve nastao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća za župnika Blaža Tomašića. Glavni oltar naručen u Tirolu i izgrađen u radionicama čuvenog kipara Ferdinanda Stuflessera (St.Ulrich, 1855.- Ortisei/St.Ulrich, 1926.), dopremljen u Molve 1897.godine zajedno sa četiri velika kipa sv.Lucije, sv.Barbare, sv.Roka i sv.Florijana.

Crkva Uznešenja Blažene Djevice Marije

Nakon razvojačenja Đurđevačke pukovnije 1871. Molve postaju središte općine. Godine 1904./05. osnovana je jedna od prvih mjesnih organizacija HPSS-a. U 1974. pronađeno je nalazište zemnog plina, jedno od najvažnijih u Hrvatskoj, a 1978. počela je njegova eksploatacija. Molve su jedno od središta hrvatskoga naivnog slikarstva s galerijom osnovanom 1994.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Eksploatiranje nalazišta zemnog plina. Poznato plinsko i plinsko-kondeznatno polje Molve, otkriveno u drugoj polovici 1970-ih [3], koje proizvodi 30 % plina za Hrvatsku i ima najmoderniji pogon za preradu plina u ovom dijelu Europe.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

  • predloženi hidrološki spomenik prirode Čingi Lingi

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

  • Osnovna škola Molve

Kultura[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Damjanović, Dragan, Djelovanje arhitekta Franje Kleina u Varaždinsko-đurđevačkoj pukovniji (1851.-1859.), "Prostor: znanstveni časopis za arhitekturu i urbanizam", 17 (2009) , 1 (37); 64-77


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Molve koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.