Razlika između inačica stranice »Jeronim Mihaić«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 698 bajtova ,  prije 6 godina
bez sažetka
m (Kubura je premjestio stranicu Jere Mihaljić na Jeronim Mihaić)
'''Jeronim Mihaić''' / '''Jere Mihaljić''' (?[[Pučišća]], [[Pučišća1873.]] {{--}} [[1960.]]) je bio hrvatski franjevac. Bio je [[ekonom]] [[franjevci|franjevačkog]] reda za [[Palestina|Palestinu]] i [[Transjordanija|Transjordaniju]], u kojoj su ga svi znali kao ''Abouna'' (Oca). Boravio je u [[samostan sv. Groba|samostanu sv. Groba]] u [[Jeruzalem]]u. Izvrsno se služio arapskim jezikom. Važio je kao veliki prijatelj jordanskog kralja [[Abdul]]a.
 
Potkraj 19. st. iselio je iz Hrvatske u [[Hrvati u Argentini|Argentinu]]. Poslije se okrenuo redovništvu te je otišao u Svetu Zemlju. Boravio je u [[samostan sv. Groba|samostanu sv. Groba]] u [[Jeruzalem]]u. Izvrsno se služio arapskim jezikom. Važio je kao veliki prijatelj jordanskog kralja [[Abdul]]a.
Veliku je ulogu za franjevce i kršćansku zajednicu napravio što je otkupio povijesne nekretnine od velike važnosti za kršćansku zajednicu. Od mjesnih je Arapa za franjevački red otkupio kuću u kojoj se je održala [[Posljednja večera]] (Cenakul). U Transjordaniji je kupio zemljište od mjesnih Arapa, vrh brda [[Nebo (brdo)|Neba]].
 
Veliku je ulogu za franjevce i kršćansku zajednicu napravio što je otkupio povijesne nekretnine od velike važnosti za kršćansku zajednicu. Od mjesnih je Arapa za franjevački red otkupio kuću u kojoj se je održala [[Posljednja večera]] (Cenakul). U Transjordaniji je kupio zemljište od mjesnih Arapa, vrh brda [[Nebo (brdo)|Neba]]. Za hrvatsku je zajednicu bitan po tome što je na put u Svetu Zemlju poveo onda mladog [[Jeronim Brizić|Jeronima Brizića]].
 
 
== Izvori ==
*Dušan Bezić: [http://books.google.hr/books?id=wCPemENEN_sC&pg=PA103&lpg=PA103 Šoltanin na tankon ledu]
*[[Smiljana Šunde]]: [http://www.hrvatsko-slovo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1625%3Asjeanje-na-susret--u-povodu-smrti-o-jeronima-brzia-1921-2014-pie-smiljana-unde&catid=34%3Aizdvajamo&Itemid=1 Sjećanje na susret – u povodu smrti o. Jeronima Brzića (1921.-2014.).Bračanin iz Svete Zemlje], [[Hrvatsko slovo]], 10. srpnja 2014.
 
{{GLAVNIRASPORED:Mihaljić, Jere}}
[[Kategorija:Palestina]]
[[Kategorija:Hrvatski franjevci]]
[[Kategorija:Hrvati u Argentini]]
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik