Nepokoreni grad (televizijska serija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vodomar (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 36: Redak 36:
# Galeb
# Galeb
== Vanjske poveznice ==

* [[http://www.imdb.com/title/tt0081905/ [[IMDB]]]]


{{mrva-film}}
{{mrva-film}}

Inačica od 27. kolovoza 2014. u 10:26

Nepokoreni grad je jugoslavenska dramska serija iz 1981. godine, u 13 epizoda. Prvi put je emitirana u razdoblju od sredine veljače do kraja svibnja 1982. Redatelji su bili Eduard Galić, Vanča Kljaković, Zoran Tadić i dr. Scenarije su pisali Milan Šećerović, Milivoj Matošec, Pavao Pavličić, Hrvoje Hitrec i dr. Kao serije i filmovi iz vremena totalitarne SFR Jugoslavije serija je bila ideološki obojena: borba između dobrih i loših Hrvata, obojena tadašnjom službenom ideologijom i jednostrano prikazane. Seriji se zamjerala "partijska indoktriniranost te okrutnost.

Glumili su primjerice: Mustafa Nadarević, Jelisaveta Sablić, Vanja Drach, Ena Begović i Mira Furlan.

Ukratko

U seriji Nepokoreni grad se na jednoj strani suprotstavljaju zagrebački ilegalci koji su se borili protiv NDH, a na drugoj ustaše, zakoniti predstavnici toga režima. Tko je od dvije strane u pravu, u “Nepokorenom gradu” nije bilo nikakve dvojbe, pogotovo što su produkciju kontrolirali pobjednici.

Pregled

Početni dio je kad oružnici banske vlasti i Građanska zaštita upadaju na doček Nove godine među mlade radnike i prebijaju ih. Preuveličana priča o organiziranju štrajkova, brutalnostima hrvatskih nacionalista koji već unaprijed znaju da će ustaše doći na vlast i besprijekorna predvidljivost sekretara partijskih ćelija, koji znaju da slijedi klasna borba protiv buržoazije.

Serijal je ideološki obojeno prikaz nepostojeće povijesti, povijesni falsifikat u kojemu je glavni lik grad Zagreb predstavljen socrealistički. Svi su likovi plošni i crno bijeli, a cjelokupan dojam pridonosi tada već uvrježenoj sigmatizaciji Hrvatske i hrvatstva.

Likovi

Epizode

  1. Burevjesnik
  2. Smrt fašizmu - sloboda narodu
  3. Nepokoreni
  4. 72 - 96
  5. Dugi bijeg
  6. Udarne grupe
  7. Čamac na Kupi
  8. Čovjek u sjeni
  9. Crna kožna torba
  10. Glumac
  11. Smrt sekretara
  12. Četvorka
  13. Galeb

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Nepokoreni grad (televizijska serija) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.