Mustafa Nadarević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević
Rođenje 2. svibnja 1943. (Banja Luka)
Smrt 22. studenoga 2020. (Zagreb)
Zanimanje kazališni, filmski, TV glumac i kazališni redatelj
Godine rada 1966.2020.
Važniji filmovi Prosjaci i sinovi
Nikola Tesla
Velo misto
Nepokoreni grad
Smrt Tome Bakrana
Kiklop
Večernja zvona
Vukovar se vraća kući
Putovanje u Vučjak
Glembajevi
Kontesa Dora
Duga mračna noć
Novo Doba
Lud, zbunjen, normalan
U raljama žvota
Ljubavna pisma s predumišljajem
Otac na službenom putu
Život sa stricem
Povratak Katarine Kožul
Đuka Begović
Je li jasno prijatelju?
...
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mustafa Nadarević (Banja Luka, 2. svibnja 1943.Zagreb, 22. studenoga 2020.) bio je hrvatski i bosanskohercegovački filmski, kazališni i televizijski glumac te kazališni redatelj.

Životopis

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Zbog bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb.[1] Otac mu je bio domobranski narednik, a majka prvo domaćica pa zatim blagajnica mesarsko-pekarskog poduzeća "Mićo Šurlan" u Bosanskom Novom.[1] U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.[1] Gimnaziju je završio u Rijeci. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi "Viktora Cara Emina". Na studij odlazi u Zagreb, gdje diplomira na Akademiji dramskih umjetnosti. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine član je drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.[1] Gostuje u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu te na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda). Ostvario je cijeli niz uloga u televizijskim filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.[1]

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.[2] Godine 2012. oženio se slovenskom dizajnericom Slavicom Radović; iste je godine, 7. lipnja, preminula u 48. godini života. Iz prvoga braka, Mustafa imao je kćerku Nađu, a iz drugoga braka kćerku Nanu i sina Ašu.

Preminuo je u Zagrebu, 22. studenoga 2020. godine nakon borbe s rakom pluća, u 78. godini života.[3]

Filmske i televizijske uloge

Nagrade i priznanja

Nepotpun popis

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Tanja Simić, Mustafa Nadarević: sedamdeset i dvije lude tv epizode prvaka HNK, Nacional br. 694, 3. ožujka 2009., (u međumrežnoj pismohrani archive.org 23. travnja 2013.), pristupljeno 23. studenoga 2020.
  2. Glumci koji glume da glume, Iz arhive Globusa, Jutarnji list, objavljeno 21. prosinca 2009., pristupljeno 25. studenoga 2018.
  3. Odlazak jednog od naših najvećih glumaca: Preminuo je legendarni Mustafa Nadarević, pristupljeno 22. studenoga 2020.
  4. Nagrada Grada Zagreba: Dosadašnji dobitnici: U 2003. godini, Grad Zagreb, pristupljeno 25. studenoga 2018.
  5. Anet Marunić-Lisičić, Libertas: Nagrada za životno djelo Mustafi Nadareviću, slobodnadalmacija.hr, 30. lipnja 2008., pristupljeno 25. studenoga 2018.

Vanjske poveznice