Jacques Chirac: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.987 bajtova ,  prije 8 godina
bez sažetka
m (uklonjena promjena suradnika Wüstenfuchs (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Sokac121)
No edit summary
|malaslika=
|opis male slike=
|slika=Jacques Chirac 2.jpg
|opis slike=Jacques Chirac 2006. godine
|veličina=
|opis slike=
|podpredsjednik=
|podpremijer=
|vjera=
}}
'''Jacques René Chirac''', poznatiji kao Jacques Chirac ([[Pariz]], [[Francuska]], 29. studenog]] [[1932]].), [[Francuska|francuski]] političar ije državnik. KaoOd predsjednik17. Francuskesvibnja služio1995. ido kao16. koprincsvibnja [[Andora|Andore]]2007 i. kaogodine veliki meštar Francuske [[Legija časti|legija časti]]. Chiracobavljao je bio drugi of francuskihdužnost predsjednika poFrancuske duljiniRepublike. mandata,Njegov uprethodnik prvome mandatu vladao je sedam, a u drugome pet godina. Nana mjestu predsjednika naslijedioFrancuske bio je [[François Mitterrand|Françoisa, Mitterranda]].a Chiracnaslijedio je jedini kojiga je dva puta služio kao predsjednik Vlade u PetojNicolas republiciSarkozy.
 
Njegova vladavina obilježena je smanjenjem poreza, uklanjanjem kontrole cijena, uvođenjem strogih kazna za kriminal i terorizam, pomakom u poduzetništvu i privatizaciji. Također se zalagao za društveno odgovorniju gospodarsku politiku, a 1995. izabran je za predsjednika na podlozi društvene podjele. Njegova gospodarska politika, temeljena na zapovjedanju, državnim idealima, stajala je nasuprot britanskoj ''[[laissez-faire]]'' politici, koju je Chirac opisao kao "Anglosaksonski ultraliberalizam".
== Politička karijera ==
Nakon što je završio studij političkih znanosti na ''Institut d'études politiques de Paris'' i ''École nationale d'administration'', Chirac je započeo svoju službu kao visokopozicionirani civilni službenik, a uskoro ulazi u politiku. Obnašao je razne visoke dužnosti, uključujući položaje ministra poljoprivrede, predsjednika Vlade, gradonačelnika [[Pariz]]a i predsjednika Francuske.
Nakon što je pod predsjednikom Georgesom Pompidouom vršio dužnost ministra poljoprivrede, a zatim unutarnjih poslova, postao je premijerom za vrijeme predsjedničkog mandata Valéryja Giscarda d’Estainga te je na ovoj funkciji bio od 1974. do 1976.
 
Bio je gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. te po drugi put premijer od 1986. do 1988. Tijekom drugog premijerskom mandata bio je na čelu desne vlade pod predsjednikom lijeve političke orijentacije (kohabitacija). Chirac je jedina osoba koja je obavljala dužnost predsjednika Vlade Pete republike u dva navrata.
 
Godine 1995. izabran je za predsjednika Republike, imenujući Alaina Juppéa premijerom. Kao predsjednik je, u jednom svom poznatom govoru, službeno priznao odgovornost francuske države za deportaciju Židova sa svog teritorija u koncentracijske logore od 1942. do 1944. Godine 1996. donio je odluku o ukidanju vojnog roka i o profesionalizaciji vojske. Godine 1997. je, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvao, bio primoran imenovati socijalista Lionela Jospina premijerom. Godine 2000. je u svojstvu predsjednika Europskog vijeća, zajedno s predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, predsjedao sastankom na vrhu između Europske unije i Albanije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Jugoslavije i Slovenije, ističući europsku perspektivu ovih zemalja.<ref name="consilium europa">http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressdata/en/er/Declang4.doc.html</ref> Godine 2002. osvojio je drugi predsjednički mandat, koji je obilježilo njegovo protivljenje ratu u Iraku 2003. Za trajanje ovog mandata premijersku funkciju vršili su Jean-Pierre Raffarin i Dominique de Villepin.
 
== Filantropsko djelovanje ==
Jacques Chirac je 2008. osnovao Zakladu Chirac (insérer lien externe) koja podupire konkretne aktivnosti koje za cilj imaju sprječavanje sukoba, osiguravanje pristupa vodi i odvodnji, pristupa lijekovima i kvalitetnom zdravstvu, borbu protiv deforestacije i dezertifikacije, očuvanje kulturne raznolikosti.
 
Pokrovitelj je projektu Aladin<ref name="projetaladin">http://www.projetaladin.org/en/home.html</ref>, kulturnom i obrazovnom programu pokrenutom 2009. u svrhu poticanja međusobnog upoznavanja židova i muslimana te edukacije o holokaustu.
 
Njegova supruga Bernadette Chirac predsjednica je Zaklade za pariške i francuske bolnice<ref name="fondationhopitaux">http://www.fondationhopitaux.fr/</ref>, koja podupire projekte koji omogućavaju poboljšavanje životnih uvjeta hospitalizirane djece i starijih osoba. Ova zaklada svake godine organizira prikupljanje sredstava od šire javnosti, u okviru projekta Operacija žutih kovanica koji se tako naziva budući da se prikuplja sitni novac.
 
{{commons|Jacques Chirac}}
{{Predsjednici Francuske}}
 
== Izvori ==
{{Mrva-biog-pol-francuska}}
{{Izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==
*[http://www.elysee.fr/la-presidence/jacques-chirac/ Jacques Chirac na stranicama Ureda Predsjednika Francuske Republike]
*[http://www.fondationchirac.eu/en/ Zaklada Chirac]
 
{{GLAVNIRASPORED:Chirac, Jacques}}

Navigacijski izbornik