Razlika između inačica stranice »Pubertet«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 820 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Pubertet je vrijeme sazrijevanja. To je prijelazno razdobljd uzrokovano dijelovanjem vise razlicitih hormona. Hormoni su slozene kemijske tvari,a u krvotom ih izlucuju posebne žlijezde. Prvi znaci početka puberteta javljaju se postubno-u djevojčica od 11. do 13.,a u djecaka od 13. do 15. godine. Pubertet traje nekoliko godina i postupno prelazi u mladenaštvo. U pubertetu se djevojčice i dječaci mijenjaju. Sazrijevaju spolno, fizicki i psihicki.
[[Datoteka:Hormons feedback - Sprzężenie zwrotne hormonow.svg|thumb|250px|Regulacija [[ženski spolni hormoni|ženskih]] i [[muški spolni hormoni|muških]] spolnih hormona]]
 
'''Pubertet''' ([[latinski|lat]]. ''pubertas'', ''pubes'': zrelost, stidne dlake ) je vremensko razdoblje (proces) u [[čovjek|čovjekovu]] životu, u kojem do tada [[spol]]no nedozreli dječaci i djevojčice prolaze kroz promjene čiji je rezultat tijelo spolno sposobno za [[reprodukcija|reprodukciju]], te fizičko sazrijevanje.sat odkucava jebanje prestajje(prave se djeca
-Fizičko (tjelesno) sazrijevanje
Naflim rastom tijela upravlja hormon rasta. Posebno se povećavaju kosti i mišići, ali neki organi kao sto su srce,pluca i jetra. Zato je vazno jesti raznovrsnu hranu,baviti se tjelesnim aktivnostima i boraviti na svježem zraku. Dovoljno zravoga sna,uz što manje vremena provedenoga ispred ekrana računala ili televizora omogućit će tvome mladom organizmu skladan tjelesni razvoj.
 
Dječaci i djevojčice budu nervozni. Muškii organi sadrze sjemenike to su parne muske zlijezde. Jos im se preko noci ponavljuje poluci to je spontano izbacivanje sperme to je najčesće u snu. Ženski spolni organ je jajnik. To su prane ženske spolne žlijezde. Djevojcice dobivaju mjesecnicu koja traje najćešće od 7 do 10 dana. Djevojčice dobivaju mjesečnicu svakih 29-32 dana.
 
Napisala Paulina Juric učenica 5.D razreda Osnovne škole Slavonski Brod. Nadam se da vam je pomogla! :)
 
== Tjelesne promjene ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik