Leukemija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Clanak je vrlo neodreden i vise puta kroz povijest sadrzavao je netocne informacije. Ovo bi trebao biti kratki, globalni uvod u leukemije, bez defiinicija za odredene podvrste. Klasifikacijske poveznice takoder nisu valjane.
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 7: Redak 7:
| kod-3 = C92
| kod-3 = C92
| naziv-3 = Mijeloična leukemija
| naziv-3 = Mijeloična leukemija
| kod-4 = C93
| kod-4 = C93a
| naziv-4 = Monocitna leukemija
| naziv-4 = Monocitna leukemija
| kod-5 = C94
| kod-5 = C94
Redak 18: Redak 18:


Bolest se očituje u promjenama, najčešće bijelih krvnih stanica (povećanim brojem nezrelih [[Leukociti|leukocita]] u krvi) koji imaju smanjenu sposobnost obrane organizma od bolesti.
Bolest se očituje u promjenama, najčešće bijelih krvnih stanica (povećanim brojem nezrelih [[Leukociti|leukocita]] u krvi) koji imaju smanjenu sposobnost obrane organizma od bolesti.
Bolest je jako lako izlječiva.

== Uzroci ==
== Uzroci ==



Inačica od 12. veljače 2018. u 16:35

Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM C95.90, C95, C95.9 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D007938 Uredi na Wikipodatcima

Leukemija je zloćudna bolest krvotvornih organa, uglavnom koštane srži.

Bolest se očituje u promjenama, najčešće bijelih krvnih stanica (povećanim brojem nezrelih leukocita u krvi) koji imaju smanjenu sposobnost obrane organizma od bolesti. Bolest je jako lako izlječiva.

Uzroci

Ne znaju se točni uzroci ove bolesti, ali danas je poznato da se može pojaviti zbog genetskih čimbenika, izloženosti kemikalijama i radijaciji ili je može uzrokovati bakterija ili virus. Bolest može godinama biti prisutna u organizmu, a da se ne zna za nju. U velikom broju slučajeva dijagnosticira se slučajno.

Simptomi

Simptomi leukemije su čest umor, gubitak apetita i tjelesne mase, povišena tjelesna temperatura, učestala znojenja, sklonost krvarenju i pojavljivanju modrica (koje su ili nisu izazvane udarcima, a posljedica su znatno smanjenog broja trombocita ), bol u kostima... Simptomi variraju od osobe do osobe.

Tipovi

Četiri su osnovna tipa leukemije (ALL, AML, CLL i CML), dok je podtipova puno više. Ovisno o tome kako brzo se bolest razvija djelimo ih na akutne i kronične, a i u zavisnosti koji tip krvnih stanica je zahvaćen bolešću.

Najčešće su:

Liječenje

Ne postoji univerzalni lijek za sve pacijente. Terapija ovisi o tipu leukemije, dobi pacijenta, stupnju bolesti i općem stanju organizma. Akutne leukemije je potrebno početi liječiti čim prije, dok kronične ne zahtijevaju brz postupak liječenja, ali je izlječenje jako rijetko. U većini slučajeva oboljele se podvrgava kemoterapiji, zračenju središnjeg živčanog sustava, a ponekad i presađivanju koštane srži. Osnovni lijekovi: kortikosteroidi i citostatici- primjenjuju se peroralno, intravenski, intratekalno. Daju se krvni derivati.

Nedovršeni članak Leukemija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!