Razlika između inačica stranice »Poglavar države«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
-od strane
(-od strane)
 
* '''kolektivno ili skupno tijelo''' (sastavljeno od više osoba) - [[predsjedništvo]] (prezidij), npr. [[Predsjedništvo Bosne i Hercegovine]], odnosno druga tijela koja vrše funkciju kolektivnog predsjedništva (kao što je Savezno vijeće u [[Švicarska|Švicarskoj]]).
 
Šef države može biti izabran na izborima neposredno (npr. u [[Francuska|Francuskoj]]) ili posredno (npr. predsjednik [[SAD]]-a) od birača, može biti izabran u [[parlament]]u (npr. u [[Njemačka|Njemačkoj]] ili [[Italija|Italiji]]) ili odga stranemože birati nekogneko drugo tijelatijelo ili interesneinteresna skupineskupina, a u [[monarhija]]ma funkcija šefa države je najčešće je nasljedna (ali može biti i izborna). Gotovo svaka država ima svoje specifičnostiposebnosti u izboru svog šefa države. Nezakonit način dolaska na mjesto šefa države naziva se još i [[državni udar]] (iako državnim udarom ne mora doći do smjene na čelu države).
 
Međunarodno pravo traži da svaka država, kao [[subjekti međunarodnog prava|subjekt međunarodnog prava]], mora imati subjekt vanjskog zastupanja, tj. da ono stvarno postoji odnosno da je ono poznato, bilo da je to pojedinačno ili skupno tijelo koje obavlja tu funkciju, s time da se najviše tijelo vanjskog zastupanja države ne mora poklapati s vrhovnim tijelom ustavnog poretka u državi.

Navigacijski izbornik