Stranger Things: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m WP:STIL
Nema sažetka uređivanja
Redak 268: Redak 268:
|4. srpnja 2019.
|4. srpnja 2019.
|}
|}
<nowiki>*</nowiki>Sve epizode 2. sezone su emitirane istodobno na mreži Netflix
<nowiki>*</nowiki>Sve epizode 3. sezone su emitirane istodobno na mreži Netflix
<br />
<br />



Inačica od 11. rujna 2019. u 15:30

Stranger Things
Službeni logo serije
Naslov izvornika
Stranger Things
Formatdramska serija
Autorbraća Duffer
GlumciWinona Ryder
David Harbour
Finn Wolfhard
Millie Bobby Brown
Gaten Matarazzo
Caleb McLaughlin
Natalia Dyer
Charlie Heaton
Cara Buono
Matthew Modine
Noah Schnapp
Sadie Sink
Joe Keery
Dacre Montgomery
Sean Astin
Paul Reiser
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda25
Broj sezona3
Produkcija
Trajanje epizode50 min
Prikazivanje
TV kućaNetflix
Emitiranje15. srpnja 2016.još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Stranger Things je američka znanstveno-fantastična televizijska serija čiji su kreatori, scenaristi, redatelji i izvršni producenti braća Duffer. Prva sezona emitirana je u 15. srpnja 2016., a u njoj su glavne uloge ostvarili Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Cara Buono i Matthew Modine dok se Noah Schnapp i Joe Keery pojavljuju u sporednim ulogama. U drugoj sezoni Schnapp i Keery promovirani su u glavnu glumačku postavu skupa s novopridošlicama Sadie Sink, Dacreom Montgomeryjem, Seanom Astinom i Paulom Reiserom.

Radnjom smještena u izmišljeni gradić Hawkins u državi Indiana tijekom 80-ih godina prošloga stoljeća, prva sezona serije vrti se oko nestanka mladog dječaka, pojave nadnaravnih događaja u i oko gradića kao i dolaska mlade djevojke psihokinetičkih sposobnosti koja prijateljima nestalog dječaka pomaže u njihovoj potrazi. Druga sezona, jednostavno naslovljena Stranger Things 2 radnjom je smještena godinu dana nakon događaja iz prve, a vrti se oko pokušaja glavnih likova da se vrate normalnim životima te posljedicama koje su proizašle iz prve sezone serije.

Braća Duffer razvila su seriju kao mješavinu drame i nadnaravnih elemenata s posebnim naglaskom na senzibilitet djetinjstva, a postavili su je u prvu polovicu 80-ih godina 20. stoljeća na taj način stvorivši svojevrsnu posvetu pop-kulturi tog vremena. Određene teme i redateljski aspekti inspirirani su, između ostalih, radovima Stevena Spielberga, Johna Carpentera i Stephena Kinga.

Prvu sezonu produkcijska mreža Netflix emitirala je 15. srpnja 2016. godine. Sezona je pobrala hvalospjeve filmske struke pogotovo za karakterizaciju likova, ritam, atmosferu, glumačka ostvarenja, soundtrack, režiju, scenarij te posvetu žanrovskim filmovima 80-ih. Serija je također osvojila i nekoliko uglednih televizijskih nagrada i nominacija uključujući nagradu Udruženja glumaca Amerike za najbolji glumački ansambl u dramskoj seriji 2016. godine kao i devetnaest nominacija za prestižnu televizijsku nagradu Emmy uključujući i onu u kategoriji najbolje dramske serije. Dana 31. kolovoza 2016. godine Netflix je obnovio seriju za drugu sezonu koja se sastojala od devet epizoda, a koja je emitirana 27. listopada 2017. godine. Braća Duffer potvrdila su da će se serija nastaviti trećom sezonom te izrazila svoju želju da Stranger Things završi sa četvrtom ili, najviše, petom sezonom.

Treča sezona je sljedila 4. srpnja 2019.

Premisa serije

Serija Stranger Things radnjom je smještena u izmišljeni ruralni gradić Hawkins u državi Indiana u prvoj polovici 80-ih godina 20. stoljeća. Obližnji laboratorij naziva Hawkins National Laboratory prividno se bavi znanstvenim istraživanjem na području energetike, ali u tajnosti izvodi eksperimente povezane s paranormalnim i nadnaravnim pojavama uključujući i testove koje provodi nad ljudima. Nenamjerno, znanstvenici laboratorija stvorili su portal koji vodi u alternativnu dimenziju naziva Upside Down, a koji uskoro započinje utjecati na nesvjesne stanovnike gradića s poražavajućim posljedicama.[1][2]

Radnja prve sezone započinje u studenom 1983. godine kada stvorenje iz alternativne dimenzije otme 12-godišnjeg Willa Byersa. Njegova majka, Joyce, i gradski šerif Jim Hopper kreću u potragu za Willom. U isto vrijeme mlada djevojka psiho-kinetičkih sposobnosti imena Eleven bježi iz laboratorija i pomaže Willovim prijateljima (Mikeu, Dustinu i Lucasu) u njihovoj potrazi za Willom.[3]

Druga sezona radnjom je smještena godinu dana kasnije, a započinje u listopadu 1984. godine. Will je spašen, ali malo ljudi zna detalje o onome što se dogodilo tijekom njegove otmice. Nakon što se sazna da se Will i dalje nalazi pod utjecajem entiteta iz paralelnog univerzuma, njegovi prijatelji i obitelj otkrivaju da njihovom svijetu prijeti još veća opasnost koja dolazi iz otvorenog portala.[4][5][6][7][8][9][10]

Glumačka postava i likovi

  • Winona Ryder kao Joyce Byers[11] - majka Willa i Jonathana Byersa. Bivša supruga Lonnieja Byersa.
  • David Harbour kao Jim Hopper[11] - šerif policijske postaje gradića Hawkins. Nakon što je izgubio kćerku od smrtonosne bolesti, Hopper se razveo i odao alkoholizmu.
  • Finn Wolfhard kao Mike Wheeler[12] - sin Karen i Teda, mlađi brat Nancy i jedan od trojice prijatelja Willa Byersa. Inteligentan i savjestan dečko, odan svojim prijateljima. Zaljubljuje se u Eleven.
  • Millie Bobby Brown[12] kao Eleven (skraćeno "El") - mlada djevojka psihokinetičkih sposobnosti, neobičnog izgleda i ograničenog rječnika. Njezino pravo ime je Jane Ives, kćerka je Terry Ives. Nakon bijega iz laboratorija Hawkins gdje su se nad njom vršili eksperimenti, ona se sprijateljuje s Mikeom, Dustinom i Lucasom. Zaljubljuje se u Mikea.
  • Gaten Matarazzo kao Dustin Henderson[12] - jedan od Willovih prijatelja. Zbog svog zdravstvenog stanja ima problema s govorom. U drugoj sezoni ponosan je na nove prednje zube, a privlači ga mlada djevojka Max.
  • Caleb McLaughlin kao Lucas Sinclair[12] - jedan od Willovih prijatelja. U početku je oprezan s Eleven, ali kasnije se s njom sprijateljuje. U drugoj sezoni on je jedan od dječaka koji se sviđaju mladoj djevojci Max.
  • Natalia Dyer kao Nancy Wheeler[12] - kćerka Karen i Teda i starija sestra Mikea. U prvoj sezoni ona je djevojka Stevea Harringtona. U drugoj sezoni postaje djevojkom Jonathana Byersa.
  • Charlie Heaton kao Jonathan Byers[12] - stariji brat Willa Byersa i sin Joyce Byers. Povučeni tinejdžer i outsider u školi koji želi postati fotograf. Blizak je sa svojom majkom i bratom, a uskoro postaje i službeni dečko Nancy Wheeler.
  • Cara Buono kao Karen Wheeler[13] - majka tinejdžerice Nancy, osnovnoškolca Mikea i male djevojčice Holly.
  • Matthew Modine kao Martin Brenner[14] - znanstvenik koji je ujedno i voditelj laboratorija Hawkins. Manipulator i jedan od glavnih negativaca serije. On i njegov tim znanstvenika tragaju za Eleven.
  • Noah Schnapp kao Will Byers[12] - mlađi brat Jonathana Byersa i sin Joyce Byers. Čudovište iz druge dimenzije čiji su portal slučajno otvorili znanstvenici laboratorija Hawkins otima ga na početku serije.[15] Schnapp je promoviran u glavnu glumačku postavu u drugoj sezoni nakon što se u prvoj nalazio u sporednoj.[16]
  • Sadie Sink kao Maxine "Max" Mayfield ("Madmax") - Billyjeva mlađa polusestra na koju oko bacaju Lucas i Dustin.[16]
  • Joe Keery kao Steve Harrington - popularni srednjoškolac i dečko Nancy Wheeler. Prezire Jonathana Byersa. U prvoj sezoni on je službeni dečko Nancy Wheeler, ali u drugoj njih dvoje prekidaju.[17] Keery je u drugoj sezoni promoviran u glavnu glumačku postavu nakon što je u prvoj bio sporedni lik.[16]
  • Dacre Montgomery kao Billy Hargrove - nasilni i nepredvidljivi stariji polubrat mlade Max koji od Stevea želi uzeti titulu najpopularnijeg dečka u školi.[16]
  • Sean Astin kao Bob Newby - bivši školski kolega Joyce i Hoppera. U drugoj sezoni vodi dućan RadioShack[18] i ulazi u vezu s Joyce.[9]
  • Paul Reiser kao Sam Owens - izvršni voditelj odjela energetike u Hawkins laboratorijima. On zamjenjuje Brennera na radnom mjestu glavnog voditelja laboratorija. Tvrdoglav je i posvećen znanstvenom istraživanju, ali ipak ima empatiju za stanovnike gradića.[18]

Popis epizoda

Sezona 1.

(2016.)
Br. epizode Br. u seriji Izvorni naslov epizode Režija Scenarij datum prikazivanja*
1 1 Chapter One: The Vanishing of Will Byers braća Duffer braća Duffer 15. srpanj 2016.
2 2 Chapter Two: The Weirdo on Maple Street  braća Duffer braća Duffer 15. srpanj 2016.
3 3 Chapter Three: Holly, Jolly  Shawn Levy Jessica Mecklenburg 15. srpanj 2016.
4 4 Chapter Four: The Body  Shawn Levy Justin Doble 15. srpanj 2016.
5 5 Chapter Five: The Flea and the Acrobat  braća Duffer Alison Tatlock 15. srpanj 2016.
6 6 Chapter Six: The Monster  braća Duffer Jessie Nickson-Lopez 15. srpanj 2016.
7 7 Chapter Seven: The Bathtub  braća Duffer Justin Doble 15. srpanj 2016.
8 8 Chapter Eight: The Upside Down braća Duffer braća Duffer 15. srpanj 2016.

*Sve epizode 1. sezone su emitirane istodobno na mreži Netflix

Sezona 2.

(2017.)
Br. epizode Br. u seriji Izvorni naslov epizode Režija Scenarij datum prikazivanja*
1 9 Chapter One: MADMAX braća Duffer braća Duffer 27. listopad 2017
2 10 Chapter Two: Trick or Treat, Freak braća Duffer braća Duffer 27. listopad 2017
3 11 Chapter Three: The Pollywog Shawn Levy Justin Doble 27. listopad 2017
4 12 Chapter Four: Will the Wise Shawn Levy braća Duffer 27. listopad 2017
5 13 Chapter Five: Dig Dug Andrew Stanton Jessie Nickson-Lopez 27. listopad 2017
6 14 Chapter Six: The Spy Andrew Stanton Kate Trefey 27. listopad 2017
7 15 Chapter Seven: The Lost Sister Rebecca Thomas Justin Doble 27. listopad 2017
8 16 Chapter Eight: The Mind Flayer braća Duffer braća Duffer 27. listopad 2017
9 17 Chapter Nine: The Gate braća Duffer braća Duffer 27. listopad 2017

*Sve epizode 2. sezone su emitirane istodobno na mreži Netflix


Sezona 3.

Br. epizode Br. u seriji Izvorni naslov epizode Režija Scenarij datum prikazivanja*
1 18 Chapter One: Suzie, Do You Copy? braća Duffer braća Duffer 4. srpnja 2019.
2 19 Chapter Two: The Mall Rats braća Duffer braća Duffer 4. srpnja 2019.
3 20 Chapter Three: The Case of the Missing Lifeguard Shawn Levy William Bridges 4. srpnja 2019.
4 21 Chapter Four: The Sauna Test Shawn Levy Kate Trefey 4. srpnja 2019.
5 22 Chapter Five: The Flayed Uta Briesewitz Paul Dichter 4. srpnja 2019.
6 23 Chapter Six: E Pluribus Unum Uta Briesewitz Curtis Gwinn 4. srpnja 2019.
7 24 Chapter Seven: The Bite braća Duffer braća Duffer 4. srpnja 2019.
8 25 Chapter Eight: The Battle of Starcourt braća Duffer braća Duffer 4. srpnja 2019.

*Sve epizode 3. sezone su emitirane istodobno na mreži Netflix

Izvori

  1. Ho, Rodney. 19. srpnja 2016. New Netflix drama series Stranger Things to shoot in Atlanta. The Atlanta Journal-Constitution. Pristupljeno 27. siječnja 2016.
  2. Netflix to premiere original series Montauk in 2016. Reuters. 2. travnja 2015. Pristupljeno 3. travnja 2015.
  3. Gallagher, Caitlin. 15. srpnja 2016. Is Hawkins A Real Town? 'Stranger Things' Will Make You Nostalgic For These Other '80s Classics. Bustle. Pristupljeno 5. kolovoza 2016.
  4. Ausiello, Michael. 1. studenoga 2016. Stranger Things: Millie Bobby Brown to Return as Eleven in Season 2. TVLine. Pristupljeno 1. studenoga 2016.
  5. Chitwood, Adam. 8. studenoga 2016. 'Stranger Things' Season 2: Shawn Levy Confirms He's Directing Again; Teases Season 3. Collider. Pristupljeno 9. studenoga 2016.
  6. Stack, Tim. 27. rujna 2017. Stranger Things 2 returns to Upside Down with new monster, bigger story. Entertainment Weekly. Pristupljeno 28. rujna 2017.
  7. Stack, Time. 9. veljače 2017. Stranger Things 2 : Where is Eleven?. Entertainment Weekly. Pristupljeno 9. veljače 2017.
  8. Stack, Tim. 9. veljače 2017. Stranger Things season 2: Who's in danger? Who's new? The plot revealed!. Entertainment Weekly. Pristupljeno 9. veljače 2017.
  9. a b Longeretta, Emily. 21. siječnja 2017. 'Stranger Things' Season 2 Scoop: Sean Astin Playing Winona Ryder's 'Boyfriend' & More. Hollywood Life. Pristupljeno 25. siječnja 2017.
  10. Hime, Nelly. 1. rujna 2016. Stranger Things Season 2 Confirmed, Duffer Brothers Reveal Details. Nagame Digital. Pristupljeno 8. listopada 2016.
  11. a b Ausiello, Michael. 15. lipnja 2015. Scoop: Winona Ryder to Headline Untitled Netflix Supernatural Thriller. TVLine. Pristupljeno 24. kolovoza 2015.
  12. a b c d e f g Andreeva, Nellie. 20. kolovoza 2015. Duffer Bros. Netflix Supernatural Drama Series Sets Young Cast, Gets Title. Deadline.com. Pristupljeno 24. kolovoza 2015.
  13. Petski, Denise. 1. rujna 2015. Cara Buono Joins Netflix's 'Stranger Things'; Dean Cain In 'Lady Dynamite'. Deadline.com. Pristupljeno 17. srpnja 2016.
  14. Netflix's 'Stranger Things' Adds Matthew Modine to Cast (Exclusive). TheWrap. 27. listopada 2015. Pristupljeno 17. srpnja 2016.
  15. Pedersen, Erik. 9. lipnja 2016. 'Stranger Things' Trailer: First Look At Netflix's Supernatural Drama Starring Winona Ryder & Matthew Modine. Deadline.com. Pristupljeno 4. kolovoza 2016.
  16. a b c d Petski, Denise. 14. listopada 2016. 'Stranger Things' Netflix Series Adds Two New Regulars, Promotes Two For Season 2. Deadline.com. Pristupljeno 14. listopada 2016.
  17. Crossan, Ashley. 31. kolovoza 2016. EXCLUSIVE: 'Stranger Things' Actor Joe Keery on Season 2, Steve's Hair and Justice for Barb. Entertainment Tonight. Pristupljeno 2. siječnja 2017.
  18. a b Schwindt, Oriana. 7. studenoga 2016. 'Stranger Things' Season 2 Casts Sean Astin, Paul Reiser, Linnea Berthelsen. Variety. Pristupljeno 8. studenoga 2016.

Vanjske poveznice