Autoritarizam: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
m I added some thing so people can understand it better.
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
Redak 1: Redak 1:
'''Autoritarnost''' je [[društveni odnos]] koji opisuje pretjerano [[poštovanje]] autoriteta [[vlast]]i, ali i pojedinih [[osoba]] kao neosporenih arbitara u svim značajnim pitanjima od važnosti za socijalnu organizaciju [[život]]a, institucije i politiku. Iz toga proistječe trajna i radikalna nejednakost čimbenika u [[društvo|društvenom]] životu i njihova nemogućnost slobodnog iskazivanja i zadovoljavanja svojih potreba i interesa. Ideologija autoritarnosti koja može prijeći u ideologiju autoritarizma je protudemokratska, opravdava ideju sile i počiva na autoritarnom [[Sustav vrijednosti|sustavu vrijednosti]]. Ovakav sustav vrijednosti najčešće se ostvaruje sredstvima prisile preko državnih ustanova i [[organ]]a, [[politička stranka|političkih stranaka]], vjerskih [[skupina]], [[sustav]]a [[obrazovanje|obrazovanja]] ili bilo kojih drugih skupina za izvršavanje pritiska.
'''Autoritarnost''' je [[društveni odnos]] koji opisuje jednostavno [[poštovanje]] autoriteta [[vlast]]i (savršen primjer je '''Vladimir Putin)''' ali i pojedinih [[osoba]] kao neosporenih arbitara u svim značajnim pitanjima od važnosti za socijalnu organizaciju [[život]]a, institucije i politiku. Iz toga proistječe trajna i radikalna nejednakost čimbenika u [[društvo|društvenom]] životu i njihova nemogućnost slobodnog iskazivanja i zadovoljavanja svojih potreba i interesa. Ideologija autoritarnosti koja može prijeći u ideologiju autoritarizma je protudemokratska, opravdava ideju sile i počiva na autoritarnom [[Sustav vrijednosti|sustavu vrijednosti]]. Ovakav sustav vrijednosti najčešće se ostvaruje sredstvima prisile preko državnih ustanova i [[organ]]a, [[politička stranka|političkih stranaka]], vjerskih [[skupina]], [[sustav]]a [[obrazovanje|obrazovanja]] ili bilo kojih drugih skupina za izvršavanje pritiska.

'''<nowiki>''</nowiki>Autoritarnost''' nedopustava gej parade jel ako oni mogu imat paradu zasto ostali nebi imali to je njihova stvar kako se osjecaju <nowiki>''</nowiki>

<br />


== Vanjske povezncice ==
== Vanjske povezncice ==

Inačica od 30. rujna 2019. u 20:32

Autoritarnost je društveni odnos koji opisuje jednostavno poštovanje autoriteta vlasti (savršen primjer je Vladimir Putin) ali i pojedinih osoba kao neosporenih arbitara u svim značajnim pitanjima od važnosti za socijalnu organizaciju života, institucije i politiku. Iz toga proistječe trajna i radikalna nejednakost čimbenika u društvenom životu i njihova nemogućnost slobodnog iskazivanja i zadovoljavanja svojih potreba i interesa. Ideologija autoritarnosti koja može prijeći u ideologiju autoritarizma je protudemokratska, opravdava ideju sile i počiva na autoritarnom sustavu vrijednosti. Ovakav sustav vrijednosti najčešće se ostvaruje sredstvima prisile preko državnih ustanova i organa, političkih stranaka, vjerskih skupina, sustava obrazovanja ili bilo kojih drugih skupina za izvršavanje pritiska.

''Autoritarnost nedopustava gej parade jel ako oni mogu imat paradu zasto ostali nebi imali to je njihova stvar kako se osjecaju ''


Vanjske povezncice