Škraping: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 46: Redak 46:
[[Kategorija:Ekstremni športovi]]
[[Kategorija:Ekstremni športovi]]
[[Kategorija:Atletika u Hrvatskoj]]<!--utrka kategorizirana i kao ekstremni šport, ali i kao treking/ultra trail utrka što spada pod atletiku-->
[[Kategorija:Atletika u Hrvatskoj]]<!--utrka kategorizirana i kao ekstremni šport, ali i kao treking/ultra trail utrka što spada pod atletiku-->
[[Kategorija:Međunarodna športska natjecanja u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Turizam u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Turizam u Hrvatskoj]]

Inačica od 24. listopada 2019. u 19:40

Škraping, službenog naziva Škraping International Trekking Race je turističko-športska manifestacija, jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočkom kamenju i gustom raslinju te spada u vrste ekstremnih sportova i pustolovnih utrka. Ime škraping dolazi od riječi škrapa, koja označava pukotine u vapnenačkim stijenama koje su nastale uslijed djelovanja vode, a najčešće se nalaze uz morsku obalu, no naziv može biti i za oblike dublje u kopnu. Škraping je nositelj oznake „Hrvatski otočni proizvod“.[1]

Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama i pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašman. Na taj način Škraping osim športskog poprima i turistički karakter - u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor. Također, posjetiteljima se nudi domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti. U sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda.[2]

Što se tiče športskog dijela Škraping je kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi. Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke.

Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu. Idejni začetnik i višegodišnji organizator utrke bio je Vlado Jureško uz pomoć Udruge TRS i Općine Tkon.

Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku. Ugostiti ćemo mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više stotina trkaća, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Škraping je poznat i po svojoj humanitarnoj noti. Naime svake godine se dio novaca odvaja se za pomoć neke udruge, tako se doniralo Udruzi za obučavanje pasa vodiča slijepih i Caritasu Zadarske biskupije za pomoć djeci u Africi.

Cilj ovog projekta je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanja ekološko-športske svijesti.

Od 2010. godine, udruga TRS pokreće novi događaj, pustolovinu Škarpina.

Mjesta održavanja do sada održanih Škrapinga:

  • 2006. Otok Pašman (Voditelj projekta: Vlado Jureško; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2007. Otok Pašman (Voditelj projekta: Vlado Jureško; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2008. Otok Pašman (Voditelj projekta: Vlado Jureško; Direktor utrke: Jurica Rudić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2009. Otok Ugljan (Voditelj projekta: Vlado Jureško; Direktor utrke: Jurica Rudić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2010. Otok Pašman (Voditelj projekta: Robert Lukačić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2011. Otok Pašman (Voditelj projekta: Robert Lukačić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2012 Otok Pašman (Voditelj projekta: Robert Lukačić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2013 Otok Pašman (Voditelj projekta: Robert Lukačić; Sportski direktor: Josip Tomić)
  • 2014 Otok Pašman (Voditelj projekta: Robert Lukačić; Sportski direktor: Josip Tomić)

Vidi još

Vanjske poveznice

Izvori